IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери на имоти са укрили близо 900 млн. лв. приходи за 6 години

Щетите за бюджета от невнесените данъци са малко под 160 млн. лева, изчисляват от НАП

13:46 | 18.12.12 г. 5
Брокери на имоти са укрили близо 900 млн. лв. приходи за 6 години

За 6 години (от 2007 до 2012 г. включително) брокери на имоти са укрили близо 900 млн. лева приходи.

Това са изчислили експерти от Националната агенция за приходите (НАП) на базата на резултатите от обстойно проучване на сектора сред различните участници на пазара, статистика на неправителствени организации, на Националното сдружение „Недвижими имоти“, както и на данни от подаваните към агенцията фирмени отчети.

Данъците, които не са влезли в хазната заради укриването на приходите от дейността, се изчисляват на малко под 160 млн. лева. Средногодишната щета за бюджета за периода от 2007 г. до 2012 г. се изчислява на близо 40,2 млн. лева.

Резултатите от проучването на НАП показват, че има обратнопропорционална зависимост между активността на пазара на имоти и степента на укриването на приходи, съобщи Катя Цветанова от дирекцията „Управление на риска“ на агенцията.

По време на бума на пазара на имоти брокерите са укривали средно около 38% от приходите, а през 2010 г., която беше като че ли най-кризисната на пазара, този дял се увеличава до 59%.

Според прогнозата на агенцията за 2012 г. брокерите на имоти няма да декларират около 48-49% от приходите.

Данните на НАП показват още, че за посочения шестгодишен период делът на брокерите и агенциите за имоти, които не проявяват рисково поведение по отношение декларирането на приходи и укриване на данъци остава относително стабилен. Увеличава се обаче относителният дял на рисковите лица на пазара – от 79% през 2007 г. до 83% през настоящата година. Това означава, че 8 от всеки 10 брокери не декларират някаква част от приходите си и укриват данъци, посочи Цветанова.

Тя обясни, че се наблюдава и ръст на броя на нелегалните брокери – лица, които упражняват професията без да са регистрирани по Търговския закон или като самонаети. Ако към 2007 г. те са били около 800 души, през настоящата година вече са около 1 100, като най-много са били отново през тежката за сектора 2010 г. - близо 1 200, или близо една трета от всички агенции и брокери на пазара.

Най-много са брокерите, действащи в „сивия сектор“ в София, предвид мащабите на пазара на имоти, посочи още Катя Цветанова. Следват Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново, показва статистиката на НАП.

Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров съобщи, че стартира информационна кампания по повод укриването на приходи, а оттам - и на данъци, от брокери на имоти. Агенцията планира да отпечата брошура, която да разпространява в офисите на участници на пазара на имоти и чрез медиите.

Предвижда се също така да бъде проведена кръгла маса с участието на широк кръг заинтересовани лица, както и да бъде проведена информационна кампания в специализираните сайтове за обяви за имоти.

Следващата стъпка са проверките и ревизиите на агенции и брокери, поясни Бъчваров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Какви некадърници! САМО ТОЛКОВА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Лорда и Цвинокио...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още