IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата образува две преписки по скандалната сделка с дюни край Несебър

Ще се разследва продажбата на защитените земи и заравняването на дюните

12:37 | 08.01.13 г.
Прокуратурата образува две преписки по скандалната сделка с дюни край Несебър

Две преписки е образувала Бургаската окръжна прокуратура по случая дюните в община Несебър, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Първата преписка е за продажбата на 29 дка защитени земи по "Натура 2000", държавна собственост, в местността "Кокала", община Несебър. Те са продадени на частно лице и препродадени на дружество. По преписката е възложена проверка, която да се извърши от ДНСК.

Причината за разследването е, че цената, на която държавата е продала имота на частно лице, е в пъти по-ниска от тази, на която е препродадена по-късно. Точно преди Нова година еколози алармираха, че върху 29 декара защитена площ е започнал строеж на жилищен комплекс. Теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни.

По разпореждане на премиера строежът беше спрян, прокуратурата започна проверка по случая. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пък анонсира промени в законодателството, които ще забранят окончателно строежите върху дюни.

Втората образувана преписка е относно получени материали от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас.

Материалите касаят заравняване на защитени дюни от багери, издадените по този повод решения на инспекцията през 2007 и 2008 година за извършване на екологична оценка на планове и програми за изграждане на жилищни имоти.

В получените материали се съдържат данни, че издадените решения от инспекцията са незаконосъобразни и прокуратурата е сезирана за предприемане на действия за отмяната им.

От пресслужбата на Окръжна прокуратура съобщиха, че е разпоредено на районните прокуратури на територията на Бургас до 20 февруари да извършат проверка на законосъобразността на извършените от юни 2010 година досега разпоредителни сделки и предоставянето на право на строеж на имоти частна общинска собственост, чрез публичен търг или конкурс.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още