IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забранява се строителството върху дюни и защитени територии

Това договориха екорганизациите на среща в МС с министрите Караджова, Найденов и Павлова

15:17 | 07.01.13 г. 4
Забранява се строителството върху дюни и защитени територии

Правителството ще подготви законови промени, които да забранят строителството върху дюни, както и в защитените територии. Забраната ще важи независимо от собствеността на терена. 

За това се договориха представителите на екологичните организации и министрите на околната среда и водите Нона Караджова, земеделието и храните Мирослав Найденов и на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

Двете страни се срещнаха в Министерския съвет след разкритията по скандалния казус с терена от 29 декара край Несебър. 

Законови промени ще гарантират, че няма да може да се променя предназначението на земеделски и горски имоти, разположени върху дюни. Процедури за промяна на предназначението, които са започнали, но все още не са довършени, ще бъдат прекратени. 

До една година министърът на околната среда и водите пък ще изготви регистър на дюните, стана ясно още по време на срещата. 

Тома Белев от „Зелени Балкани” коментира, че екоорганизациите са доволни от разбирането, което намерили у премиера и министрите. Според него в процеса на промяна на законодателството ще могат да се включат заинтересованите страни.

Екозащитници обаче заявиха, че не трябва въпросът да стига винаги до премиера и призоваха за по-голяма активност на гражданските организации.

Коалицията "За да остане природа в България" освен това настоява за промени в Закона за устройството на територията, с които да се даде право на гражданите да обжалват градоустройствени планове.

Междувременно от Националната агенция за приходите (НАП) съобщиха, че започват проверка на всички физически и юридически лица, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър. Освен конкретните сделки, данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имущественото състояние на физическите лица, свързани със случая.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bobi_ba
преди 11 години
Няма такава идиотия,а някой може ли да провери на какъв принцип са ставали защитени една част от териториите,и какви пълни аномалии има с тези решения.Егати и решенията,и специалистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bobi_ba
преди 11 години
Как така ще забранят да се строи и развива бизнеса на 1/3 от България,само за тях ли ще има препитания като обжалват по цялата страна такива инвестиционни намерения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
SEBULBA
преди 11 години
По-добре Тома Белев, отколкото Тиквата, Мършата, Рапона и Дебелата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
todor6104
преди 11 години
По тоя начин Тома Белев ще казва кой може да прави бизнес на една трета от територията на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още