IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се създаването на национален парк "Българско Черноморие"*

Гражданска група настоява за законодателни промени, с които крайбрежието да се защити от презастрояване

10:03 | 15.01.13 г.
Предлага се създаването на национален парк "Българско Черноморие"*

Гражданската група „Да спасим Иракли“, която организира протеста срещу презастрояването на черноморското крайбрежие, предлага да бъде създаден национален парк „Българско Черноморие“.

Групата смята, че в защитената зона трябва да се включат поне плажовете и прилежащите територии в Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Шабленските езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и резерват „Ропотамо”).

В тази зона, изключителна държавна собственост, не може да бъде предоставяна концесия за строеж и всички сгради за временно и постоянно настаняване следва да бъдат премахнати, посочват от групата.

Концесиите, предоставени върху тези плажове, се предлага да бъдат съобразени с режимите на защитената територия и да не могат да включват възможност за разполагане на плажни чадъри и шезлонги, които да се предоставятна посетителите на парка срещу заплащане.

Предлага се също така в рамките на защитената територия да се постави минимална посетителска инфраструктура, която да не засяга почвите и ландшафта - дървени скари за пешеходно предвижване, бани и санитарни възли, места за хранене с капацитет до 30 души и разположени на разстояние не по-малко от 700 м едно от друго.

В рамките на парка също така се предлага да бъдат определени места за свободно къмпингуване и разполагане на палатки.

„Единствено обявяването на подобен национален парк изключителна държавна собственост ще предотврати по-нататъшно хищническо застрояване и безогледно бетониране на българското черноморско крайбрежие“, посочват от групата в изявление, като допълват, че Законът за устройството на черноморското крайбрежие в сегашния му вид не защитава в достатъчна степен нуждите и интереса на мнозинството от българските граждани и съхраняването на природното наследство за бъдещите поколения.

Групата настоява за законодателни промени, както и за поправка в Конституцията, с които да се регламентира, че изключителна държавна собственост, наред с плажовете, е и брегът като форма на релефа и граница между морето и сушата, заедно с прилежаща зона от поне 10 метра.

Андрей Ралев от „Зелени Балкани“ призова на пресконференция в най-скоро време да бъдат обявени защитените зони за местообитанията, което България е задължена да направи, както и да се прокарат необходимите законодателни промени, с които да се спре процеса по презастрояване на Черноморието и да се даде право на гражданите да обжалват градоустройствени планове и разрешения за строеж.

Петко Цветков, изпълнителен директор на "Българска фондация биоразнообразие“, подчерта, че този процес може да приключи до края на мандата на правителството при наличието на политическа воля. Той допълни, че всички сделки, които излизат „на светло“ сега, се виждат едва когато багерите стъпят на терените.

„Не желаем да се превръщаме в пъдари, не можем да компенсираме това, което е гражданско право – достъпът до правосъдие и обжалването на решенията на властта, особено що се отнася до опазването на териториите и планирането“, коментира Цветков.

Той призова също така да бъдат спрени и преразгледани всички подготвяни сделки, регламентирани от Закона за горите, а за терените, които вече са били продадени – да се върви към разваляне на сделките и заменките.

* Актуализирано към 11.55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още