IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настояват за мораториум върху смяната на предназначението на земи от горския фонд

МС да обмисли създаването на специализирана агенция, която да отговаря за защитените територии, предлага екоорганизация

13:40 | 29.01.13 г.
Настояват за мораториум върху смяната на предназначението на земи от горския фонд

Да се прекрати промяната на предназначението на земи от горския и поземлен фонд и издаването на строителни разрешителни в зоните от Натура 2000 по Черноморието до изработването на цялостната визия за развитие на крайбрежието, поискаха от коалицията “За да остане природа в България”.

Така според екоорганизацията ще се гарантира дългосрочното опазване на крайбрежието и малкото останали диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи.

От организацията настояват също така да се приемат законови промени, с които да се прекрати унищожаването на уникални природни ресурси по крайбрежието. Природозащитниците искат да отпаднат изключенията за застрояване на дюните – обекти от национално значение и техническа инфраструктура, която да минава под тях, които са заложени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и в Закона за устройството на територията (ЗУТ).

Екоорганизацията настоява също така да се даде възможност за граждански контрол на строителството, като се съобрази българското законодателство с разпоредбите на подписаната от България Орхуска конвенция, която предвижда, че граждани могат да обжалват градоустройствени планове, планове за застрояване и строителни разрешителни.

Природозащитниците настояват още да се прекратят всички процедури за придобиване на държавни имоти в защитени зони от мрежата Натура 2000 по реда на законите за горите и за земеделските земи. Държавните и общински гори и земи в защитените зони да станат публична собственост по подобие на държавните и общински гори и земи в защитените територии, предлагат от организацията.

Коалицията припомня, че все още не са издадени заповедите за обявяване на 19-те защитени зони по местообитанията в района на Черно море и искат това да бъде направено в най-скоро време, като в самите заповеди се включи забрана на новото застрояване в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове, а изключение са прави само за обществена инфраструктура.

На дневен ред остава и предложението за създаването на национален парк “Българско Черноморие”.

Екоорганизацията настоява още да се пристъпи към развалянето на всички сделки с държавни имоти, сключени след 1 януари 2008 г., в които попадат дюни, както и своевременното отразяване на дюните по крайбрежието в кадастралните карти.

Природозащитната организация препоръчва също така Министерският съвет да прецени възможността за създаване на специализирана, независима, държавна агенция за защита на природата и за опазването на горите, отговаряща за контрола върху защитените територии, зони и гори, която да изпълнява и всички отговорности по разпореждане с държавните имоти в тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още