IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия напредва с регулациите на ипотечния пазар

През следващите 2 седмици се очаква да приключи работата по последните 2 закона от пакета за промяна на финансовите регулации

11:38 | 25.02.13 г.
Саудитска Арабия напредва с регулациите на ипотечния пазар

Саудитска Арабия е публикувала окончателните текстове на регулациите финансиране на сделките с недвижими имоти, лизинг и надзор на финансови компании в опит да облекчи недостига на жилища, като „отвори“ пазара на ипотеки и въведе първия закон за жилищно финансиране в кралството, предаде Bloomberg.

Текстовете са публикувани на уебсайта на финансовия регулатор и обхващат три от петте закона, образуващи пакета от промени.

Правилата за прилагане на възбрани и регистриране на ипотеки все още са в процес на изготвяне.

Пакетът ще влезе в сила, когато бъде приключена работата по двата оставащи закона и след като окончателната версия бъде публикувана в държавен вестник. Очаква се това да се случи в рамките на следващите две седмици.

Законът за ипотеките, който се обсъжда от над десет години, ще въведе промени на пазара на жилищно финансиране в кралството. Той обхваща редица нови мерки от задължително регистриране на ипотеките до позволяване на съдиите да завеждат съдебни действия срещу полицаи, неизпълнили заповеди за принудително изселване на хора с "лоши" жилищни заеми.

Промените биха могли да засилят жилищното кредитиране до около 32 млрд. долара годишно, сочат изчисления на саудитската компания за ислямско финансиране Capitas Group International Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още