IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 испански кредитни институции ще прехвърлят недвижими имоти в „лошата“ банка

С емитирането на първостепенен и подчинен дълг балансът на Sareb нараства до 50-55 млрд. евро

23:08 | 26.02.13 г. 1
<p>
	Цели квартали са обявени за продажба в град Естепона, южна Испания. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Цели квартали са обявени за продажба в град Естепона, южна Испания. Снимка: Архив Ройтерс

4 средни по пазарна капитализация испански банки се подготвят да прехвърлят активи в недвижими имоти с ниско качество в подкрепяната от правителството на страната „лоша банка“, която днес емитира облигации, за да им ги предостави като заплащане и да довърши увеличаването на капитала си, съобщи Ройтерс.

Очаква се това да се случи на 28 февруари, като по този начин активите ѝ ще нараснат до между 50 и 55 млрд. евро.

Caja 3, която е в процес на придобиване от Ibercaja, обяви, че прехвърля активи в недвижими имоти за малко над 2,2 млрд. евро, докато групата спестовни каси CEISS посочи, че ще прехвърли активи на стойност 3,1 млрд. евро. BMN, в то за кратко държавата бе мажоритарен собственик, разкри, че заемите и недвижимите имоти, които ще прехвърли на лошата банка, са в размер на 5,8 млрд. евро. От Liberbank пък обявиха, че ще прехвърлят активи в недвижими имоти на стойност 2,9 млрд. евро.

Лошата банка, позната и под името Sareb, бе създадена в края на 2012 г. като условие за отпускането на спасителна помощ на стойност 40 млрд. евро за испанския банков сектор от международните кредитори на страната. Тя има за цел да прочисти банковата система след краха в сектора на недвижимите имоти преди 5 години, като поеме десетки хиляди проблемни кредити, отпуснати на строителни компании, поземлени парцели и сгради в различен етап на строителни дейности.

От Sareb обявиха, че емитират облигации с право на първи кредитор  - на практика държавен дълг – за малко над 14 млрд. евро, които впоследствие ще предоставят на банките в замяна на сериозно обезценените им активи. Кредитните институции могат да използват облигациите като гаранция, за да получат финансиране от Европейската централна банка.

От Sareb са емитирали и още подчинен дълг, изкупен от външни инвеститори като застрахователните компании Generali и Zurich, увеличавайки капитала си до 4,8 млрд. евро, така че да могат да се справят с последното поемане на активи.

Малко над половината от капитала на лошата банка е в ръцете на частни инвеститори - основно по-стабилни испански банки, които не прехвърлят активи в нея – за да бъде намалено бремето върху публичните финанси на страната.

4 от испанските банки в най-лошо състояние, включително Bankia, която взе най-голям дял от европейската спасителна помощ, вече прехвърлиха активи на стойонст 37 млрд. евро в Sareb в края на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Няма логика малкия и среден бизнес да умира, а банките - циреите на обществото да се спасяват!Докато има банки - лихвари няма да има просперитет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още