IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужди играчи ще могат да кредитират сделки с жилища в Саудитска Арабия

Подготвя се отварянето на кредитния пазар за чуждестранни компании

13:42 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Чужди играчи ще могат да кредитират сделки с жилища в Саудитска Арабия

Чуждестранни компании ще могат да предоставят ипотеки в Саудитска Арабия, предвижда реформата на жилищния пазар, която се подготвя от централната банка на страната, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Изданието отбелязва, че търсенето на имоти в страната е изключително силно, но финансирането е оскъдно. Затова се подготвя и отварянето на пазара за чужди играчи.

Според рейтинговата агенция Standard & Poor’s новото законодателство изцяло ще трансформира кредитния пазар в страната и се очаква финансирането за сделките с имоти значително да нарасне.

Според оценки на консултантската компания Jones Lang LaSalle е необходимо всяка година да бъдат строени по около 200 хил. нови жилища, така че се очаква търсенето на финансиране да остане високо. Предполага се също така, че населението на големите градове като Джеда, Риад и Дамам може да нарасне с между 52% и 58% до 2025 г., което ще доведе до още по-голямо търсене на жилища.

Строителните компании в Саудитска арабия настояват обаче за създаването на специална банка, която да осигурява финансиране за проектите им като нова мярка за справяне с недостига на жилища в страната. Призовава се също така правителството да назначи специална агенция за регулиране на цените на земята с цел постигането на повече прозрачност и предотвратяване на манипулациите на цените.

Строителите искат да се помисли и евентуално за субсидиране на земята за строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още