IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция продължава да е номер 1 по спад на цените на жилищата

България запазва позициите си в международна класация, като данните сочат за забавяне на ценовия спад

09:25 | 19.03.13 г. 1
Гърция продължава да е номер 1 по спад на цените на жилищата

Гърция уверено държи първенството по спад на цените на жилищата през последните три месеца на миналата година. На годишна база е отчетено понижение на цените в южната ни съседка от 13,2%, а за тримесечието – 3,8%, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

За сравнение, през предходното тримесечие беше отчетено понижение на цените на жилищата в Гърция с 11,7% на годишна база и 3,6% спрямо предходното тримесечие.

Ирландия, която в продължение на няколко тримесечия водеше в класацията, е потънала до десета позиция с годишен спад на цените на жилищата от 4,5% и нулево изменение през тримесечието.

България продължава да стои на 16-то място от 55 пазара по спад на цените на жилищата, като на годишна база през последните три месеца на 2012 г. понижението се е забавило до 1,4%, а за тримесечието е отчетен спад от 0,7%. През третото тримесечие беше регистриран годишен спад от 2,2%, а спрямо предходното тримесечие – 0,5%.

Първата петица по спад на цените на жилищата се допълва от Испания, Хърватия, Словения и Холандия. Преди нас са още жилищните пазари в Кипър, Унгария, Румъния, Португалия, Италия, Япония, Литва, Франция и Полша.

Въпреки всички рестрикции, които местните власти в Хонконг въведоха на пазара на имоти, цените на жилищата в мегаполиса са регистрирали най-силен ръст в глобален мащаб през последните три месеца на миналата година – с 23,6% на годишна база и с 6,3% за тримесечието.

Втори е Дубай с повишение от съответно 19% и 8,9%. Трета е Бразилия, където са регистрирани ръстове от 13,7% и 2,7%.

Първата петица се допълва от Турция и Русия, а в челната десетка са още жилищните пазари на Австрия, Тайван, Китай, Индия и Колумбия.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от консултантската компания, се е повишил с 0,3% през последните три месеца на миналата година спрямо предходното тримесечие и с 4,3% на годишна база.

“Данните сочат, че през 2012 г. възстановяването на жилищните пазари от кризата продължава. Цялостната картина се подобрява, макар и темповете да не са впечатляващи”, посочва се в доклада на компанията.

От 55-те пазара, които компанията наблюдава, на 20 са отчетени ценови понижения. За сравнение, през 2011 г. спад е бил регистриран на 25 от тях. Красноречив обаче е фактът, че от тези 20 пазара 19 са в Европа, коментират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
detonator
преди 11 години
Човек трябва да е ненормален за да инвестира в жилище в *** на тези цени.Според мен в момента цените са в състояние на свободно падане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още