IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечното кредитиране на Острова се засилва

През юни то е нараснало до 15 млрд. паунда, или 26% ръст на годишна база

15:01 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ипотечното кредитиране на Острова се засилва

Ипотечното кредитиране във Великобритания през юни е достигнало най-високото си ниво от есента на 2008 г. на фона на държавните програми за стимулиране, които продължават да засилват местния жилищен пазар, пише Financial Times.

По данни на Съвета на ипотечните кредитори брутното ипотечно кредитиране през миналия месец е нараснало до 15 млрд. паунда, или с 2% спрямо стойностите, отчетени през май и с 26% повече от нивата през юни миналата година. Това е най-високата месечна стойност на показателя от октомври 2008 г.

Въпреки че ипотечният пазар бележи подобрение благодарение на държавната намеса чрез схеми като "Финансиране срещу кредитиране" и "Помощ за покупка", при отпускането на заеми за бизнеса все още няма подобен ефект.

Според последните изследвания на Bank of England през тримесечието до май на фирмите са отпуснати кредити на обща нетна стойност от 4,5 млрд. паунда - почти без промяна спрямо предходното тримесечие.

В същото време нетното ипотечно кредитиране за домакинствата бележи увеличение, като през май броят на одобрените ипотеки за покупка на жилища е отчел най-високата си стойност от 41 месеца насам.

Според експерти е твърде рано да се кажи дали разширяването на схемата "Финансиране срещу кредитиране" от април ще засили кредитирането на малкия и дребния бизнес. Това накара централната банка да удължи срока на схемата до началото на 2015 г. и да увеличи стимулите за банките да кредитират малки комапнии.

Въздействието на държавните схеми накара компанията за недвижими имоти Savills да ревизира прогнозите си за пазара на жилища на Острова във възходяща посока. От фирмата вече очакват цените през тази година да се увеличат с 3,5% спрямо предходната прогноза за ръст от 0,5%. До края на 2017 г. пък цените ще се покачат с 18,1%, предвиждат още експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още