IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в Карадере може да започне още този септември*

Проектът засяга две защитени зони по Натура 2000 и няма да получи разрешение, заяви обаче екоминистърът Искра Михайлова

09:52 | 25.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Строителството в Карадере може да започне още този септември*

Строителството в Карадере може да започне още през този септември. Тази увереност изказва министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на правителственото заседание през миналата седмица.

На 19 март Министерският съвет одобри подписването на меморандум с инвеститора в проекта – „Мадара Юръп”. Какво обаче е обсъдено по време на заседанието стана ясно едва в понеделник, когато беше публикувана и стенограмата от заседанието на кабинета.

Изясняват се познатите досега параметри – изграждането на три хотелски комплекса и зони за обслужване на площ от 247 декара. Инвестицията е на стойност 105 млн. лева.  Проектът ще даде 500 постоянни работни места.

При представянето на проекта Стойнев коментира още, че изграждането на комплекса ще отнеме три години – от  септември 2014 година до септември 2017 година.

Министърът оттегля и предложението за създаване на междуведомствена група, която да определи каква институционална подкрепа ще бъде отпусната на инвеститора. „Това с друга инициатива ще бъде предложено”, обяснява Стойнев пред своите колеги.

Премиерът Пламен Орешарски предлага внесеното предложение на Драгомир Стойнев да бъде одобрено с думите: „За съжаление не е високотехнологична инвестиция, но е добре дошла”.

Липсата на инфраструктура е замразила много готови планове за строежи на Карадере, коментира днес проекта главният архитект на община Бяла Кристиян Саралиев пред bTV.

По думите му през годините интерес към застрояването на крайбрежната местност, подобно на инвестиционния фонд "Мадара Юръп", са проявявали и други компании. Проектите обаче са им останали само на ниво намерения.

Саралиев отчете, че близо пет инвестиционни фонда са подготвяли градежи на територията на общината между 2006 г. и 2007 г.  Проектите не са засягали горски масиви, а само земеделски земи, на север от Бяла. Проектите получили и разрешителни за строителство, но инвестиционните фондове замразили плановете заради липсваща инфраструктура в региона.

"Всеки може да направи една лъскава къща, но когато трябва да направиш  достатъчно дълъг път, с прилежащата канализация, тротоари, вода и т.н., просто сметката набъбва и самото инвестиционно намерение се обезсмисля", допълни архитектът, цитиран от Dnes.bg.

Кристиян Саралиев съобщи, че към настоящия момент "Мадара Юръп" все още не са внесли проекти за намеренията си за строеж на ваканционно селище за местността Карадере. От общината са категорични, че компромиси със закона няма да се правят, независимо от това кой е инвеститорът.

Припомняме, че проектът Black Sea Gardens в Карадере, за който инвеститорите твърдят, че е екоселище, беше спрян преди години заради липсата на финансиране и протестите на природозащитници срещу застрояването на брега.

В средата на миналата седмица от Министерския съвет обявиха, че инвеститорът е получил ново одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Проектът засега няма екооценка, заради което природозащитниците вече организираха няколко протеста срещу бетонирането на Карадере. В защита на проекта обаче се обявиха жители на Бяла, които очакват при строителството да бъдат разкрити нови работни места.

Междувременно екоминистърът Искра Михайлова каза пред TV7, че проектът засяга две защитени зони по Натура 2000, заради което няма да получи разрешение. Тя обаче уточни, че министерството няма информация за проекта, тъй като фирмата не го е представила официално пред екоминистерството.

Министърът допълни, че е била в Грузия, докато кабинетът е решавал казуса с Карадере.

На въпрос защо проектът е приоритетен, Михайлова отговори, че инвеститорите, които искат да дойдат в България, са добре дошли. Но страната има защитени територии и зони по Натура 2000, както и национални паркове. „Не е ли по-разумно, преди един инвеститор да тръгне с проекта си, да направи проверка и да поиска становище възможно ли е да се случи това“, попита тя.

За мен и министерството новият проект на „Мадара Юръп“ съществува само в две писма - едното до Регионалния инспекторат в Бургас, а другото до зам.-министъра, свързани с конкретни питания, на които е отговорено. Това обаче е всичко. Ние повече за проекта не знаем, подчерта министър Михайлова.

*Новината е актуализирана в 10.28 ч. с позицията на Искра Михайлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още