IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за Карадере предвижда застрояването на близо 250 декара

Инвеститорът покани екологичните организации да се включат в създаването на "Зелен борд", който да контролира реализацията на проекта

13:05 | 21.03.14 г. 14
Проектът за Карадере предвижда застрояването на близо 250 декара

Проектът на „Мадара юръп“ да бъде построен нов ваканционен комплекс в община Бяла предвижда застрояване на площ от 247 дка, които са собственост на инвеститора. Инвестиционното предложение е на стойност 105 млн. лв. Това каза на брифинг министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Припомняме, че Министерският съвет преди дни реши компанията да получи одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Решението обаче скандализира природозащитните организации, според които едно от малкото незастроени места по Черноморието ще бъде бетонирано.

Днес икономическият министър гарантира, че инвеститорът в Black Sea Gardens трябва да измине всички стъпки, предвидени в законодателството, за да получи разрешението за изграждане на хотелски комплекс в местността Карадере. „Без статут в Карадере нищо не може да се случи“, заяви Стойнев.

Тепърва ще бъде направена оценка за въздействие върху околната среда и съгласуваност на проекта по Закона за биоразнообразието, твърди той.

Не се предвижда финансово подпомагане от страна на държавата, нито изграждане на довеждаща инфраструктура към комплекса, заяви зам.-министърът на икономиката Анна Янева. Тя посочи, че единствената подкрепа, която правителството може да даде, е административна – издаване на разрешенията в ускорени срокове, както е предвидено в Закона за насърчаване на инвестициите.

Янева коментира, че ако бъде осъществен проектът, в комплекса ще бъдат открити 500 нови работни места. В строителството ще бъдат ангажирани 2000 души.

Стойнев беше категоричен, че всяка инвестиция ще бъде подкрепена от правителството, но само когато се спазва законодателството. Той препоръча на екологичните организации да създадат борд, който да наблюдава дали инвеститорът спазва своите ангажименти. Ако законодателството не бъде спазено, проект няма да има, каза министърът.

Първоначално проектът е бил на стойност 315 млн. лв. и е предвиждал строителството на 1000 самостоятелни жилищни единици, три хотела и плаваща пристанищна инфраструктура в морето. Първоначалните оценки на  регионалното министерство и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче са били, че в този вид предложението е нямало как да получи одобрение, стана ясно на брифинга.

Стойнев показа и писмо, подписано от Делян Добрев, в което е записано, че тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма "подкрепя инвестиционното намерение" за изграждане на курорта. В показания документ, с дата 4 април 2012 година, обаче няма подробности за проекта, а се засяга издаването на разрешително за пребиваване в страната на инвеститорите. Министърът се наема да им съдейства и за получаването на българско гражданство. 

Според Стойнев това писмо издава намеренията на правителството на Бойко Борисов да реализира проекта в първоначалния му вид. Сегашното ръководство на МИЕ пък е достатъчно открито и прави публично достояние развитието на проекта за изграждането на нов курорт по нашето Черноморие, коментира министърът.

Междувременно от „Мадара Юръп“ АД изпратиха официална позиция по повод исканията на екологичните организации и провелите се протести срещу строителството в Каредере.

Инвеститорът кани всички екологични организации да се включат в създаването на Зелен борд, който да наложи граждански контрол при осъществяването на проекта и провеждането на цялостната процедура по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

„Мадара Юръп“ АД освен това се ангажира да кани всички представители на заинтересованата общественост на всеки етап от реализацията на проекта и да предоставя информация пред обществеността. От компанията обещават, че при строителството ще бъдат спазени всички изисквания на европейската екологична мрежа Натура 2000.

Плажната ивица на Карадере, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати. Проектът не засяга дюни и държавни територии. При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета и няма да се строи върху заменени територии, твърди дружеството.

Инвеститорът посочва, че получаването на сертификат за приоритетен инвестиционен проект по Закона за насърчаване на инвестициите е само началото на дълги административни процедури, чиято крайна цел е законосъобразност на проекта.

Относно собствеността на дружеството, която по-рано днес бе коментирана от Тим Чадуик, председател на борда на директорите на компанията, от „Мадара Юръп“ АД поясняват, че следващата седмица предстои да излезе официална информация относно регистрацията на акционерите в Търговския регистър съгласно новия закон за дружествата, регистрирани в офшорни зони.

По повод твърденията, че братът на Сергей Станишев, арх. Георгий Станишев, участва в проекта, от дружеството коментират, че от 2008 г. той няма нищо общо като архитект с проекта. Архитектите, работещи за „Мадара Юръп“ АД, ще бъдат официално представени при публичното обявяване на проекта, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
абе тука под тая тема не трябва ли аз като ляв да плюя по правителството, а всички други(понеже все пак сме в сайт с дясна насоченост, като цяло) да го благославят??? Нещо пак ми се объркаха понятията. Прогресарият дет са вика:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Значи са поне два пъти повече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Longin
преди 10 години
аз викам застрояването на Кара дере и Крапец да го оставим за следващото поколение; а проучването за шистовия газ ако може за сегашното(добива - не)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
ZoneP
преди 10 години
"Много е трудно да убедиш някого в нещо, което директно противоречи на заплата му" Живеем в ерата на експертите / Експертът не убеждава, той знае ! За разлика, от научния изследовател, който знае, но и дава картата на своето изследване, тоест как е построена НЕГОВАТА истина и я приема за вярна докато не я оборят /фалшифицират К. Попър/Повръща ми се, да прощавате, повръща ми се от ЕКСПЕРТИ, не визирам Карадере, моят интерес е другаде и за пример : ядрената енергия :хиляди добре платени експерти ни повтарят мантрата, че токът от ВЕИ е скъп, че атомната енергия е евтина и подобни лудости...Кой от тях смята разглабянето на само една атомна електроцентрала, което е нещо като Фукушима на забавено 35 години, кой смята складирането и вредите за средата ! Никой А кой ще сметне колко струва една Фукушима на човечеството...ЧЕРНОМОРИЕТО Е ПРЕЗАСТРОЕНО просто трябва да спрем !"Планетата има достатъчно ресурси за всички ни и никога достатъчно за алчността на дори малка група хора" М.Ганди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
цитат:"Правата върху проекта за ваканционно селище "Черноморски градини" (Black Sea Gardens) на световно известния английски архитект Норман Фостър принадлежат на "ББТ Прожектс", фирма на собствениците на "Титан" /и бивши на "ЦСКА"/......Българският партньор на Foster + Partners в проекта за застрояване на Карадере е архитектурното бюро "Прожектс" на брата на Сергей Станишев - Георгий. Този факт беше широко отразен в медиите"Няма случайни хора в такива проекти! Хората...местните са само масовка! Уж в техен интерес. Абсолютни глупости! Червените феодали ще обират парсата а за местните......патриотизма! ;) :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Защото това е ПОСЛЕДНИЯ плаж останал на морето несъсипан и неосран.Като си там накъдето и да погледнеш не се виждат сгради. Нито грозни, нито красиви - НИКАКВИ. Като цяло и телефон не се хваща.Не може всичко да се бетонира! Тоест може, защото простаците са вездесъщи, но е гадно. Абе хора, не пътувате ли? Е - Гърция, Хърватия...Някой ще каже, че имат много брегова линия. А Босна - колко и и линията и пак има незастроени части от нея!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ето ти искаш съвсем нормални и хубави неща - мнението ми субективно погледнато е за същото! Но те не могат да станат именно защото обективните правила не го допускат, като те са създадени нарочно за обратното... което се доказва/показва и чрез обективния резултат който е абсолютен - не подлежи на промяна чрез субективната оценка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 12
MZ/X
преди 10 години
Защо да не трябва да се строи изобщо? Сутринта гледах по телевизията, че в момента снимачните екипите не могат да отидат до Карадере, защото няма и нормален път.Съгласен съм, че не трябва да превръщаме цялото черноморско крайбрежие в Слънчев бряг, но Карадере в момента е другата крайност. Аз лично смятам, че 100% от българското черноморие трябва да е облагородено, което не означава непременно високи хотели, бетон и т.н. а една нормална инфраструктура, която позволява на хората да се радват на приридата. Важно е естествено да останат и места за къмпинги, но с модерни бани и тоалетни и поддържана инфраструктура. Виждал съм не малко екоталибани на нашето море след които остват купчини от смет на плажа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
аз не казах това (че е по добре да се забрани всякаква дейност) - прочети Фнимателно пак -> казах "трябва рестрикциите да се намалят", но обясних ЗАЩО НЕ МОЖЕ да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 20
MZ/X
преди 10 години
По тази логика по добре да се забрани всякаква дейност в България и да дръпнем шалтера, защото няма как да станем нормална държава?Аз лично си мисля, че въпрост не трябва да бъде да или не на инвестициите, а как? България страда от липса на инвестиции, но и малкото които искат да направят биват спирани от страх да не се прецакаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още