IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на инвеститора в Карадере стават ясни следващата седмица

Когато става въпрос за голямо дружество, всеки акционер е прозрачен и може да бъде проверен от властите, коментира представител на компанията

11:32 | 21.03.14 г. 7
Собствениците на инвеститора в Карадере стават ясни следващата седмица

Следващата седмица собствениците на акциите на „Мадара България пропърти фонд” ще станат ясни. Това каза пред Нова ТВ Тим Чадуик, председател на борда на директорите на компанията, която възнамерява да строи ваканционен комплекс в Карадере.

Припомняме, че се очаква нов ваканционен комплекс да бъде построен в община Бяла. Инвеститорът "Мадара Юръп" АД ще вложи над 100 млн. долара в проекта Black Sea Gardens в местността Карадере. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика с мащабите си.

От Министерския съвет преди дни обявиха, че инвеститорът е получил одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Според „Зелените“ обаче случаят е изключително скандален, защото става въпрос за офшорна компания, регистрирана на остров Джърси, а проектът няма оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 и екологична оценка.

Запитан защо собствениците на компанията са само офшорни компании и имат ли офис в България, Тим Чадуик отговори, че „когато става въпрос за голямо дружество, всеки акционер е прозрачен и може да бъде проверен от властите“. Собствениците били групи от международни инвеститори  и тъй като не са българи, било нормално да са офшорни компании, защото това значи „извън граници”.

"Тъй като по закон сме длъжни да имаме български представител в борда на директорите и заради това Людмил Гачев присъства там. Той е независим директор”, каза Тим Чадуик.

Справка в Търговския регистър показва, че собственик на „Мадара юръп“ АД е Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид, чуждестранно юридическо лице, регистрирано в Малта.

Попитан къде се намира техният офис, Чадуик отговори, че лично той живее в Лондон, но в България компанията има доста служители, които ще работят по проекта на място. По повод съобщенията от правителството, че не е направена екооценка на проекта, представителят на инвеститорите заяви, че тази процедура ще продължи шест месеца.

На въпрос с кой министър контактуват, за да бъде одобрен този проект на правителствено заседание, той отговори, че контактуват с всички, които са отговорни за Карадере. „Контактуваме с много министри”, заяви Чадуик и допълни, че няма да споменава имена. „Защо всеки мисли, че тук има нещо гнило, това е международен проект“, заяви той.

Запитан за конкретни имена – министрите на инвестиционното проектиране Иван Данов и на икономиката Драгомир Стойнев, той потвърди контактите, но отрече да познава премиера Пламен Орешарски. Тим Чадуик отрече да познава Сергей Станишев и съпругата му. „Никога не съм се срещал с него”, каза той. Братът на Сергей Станишев – Георгий Станишев, през 2008 г. е излязъл от проекта, заяви той.

„Работим по този проект осем години, виждаме как се сменят правителства, а това, което искаме да направим, е да инвестираме в един прекрасен проект”, каза той и допълни, че е контактувал с толкова много политици, че не помни имена.

„20% от земята ще бъде застроена, но това зависи от екооценката“, твърди Чадуик.

"Не вярваме на обещанията на държавата, че в местността Карадере няма да се строи, защото през годините това се повтаря. Това е един сценарий, който виждаме за пореден път и неслучайно предлагаме решение на този проблем”, каза пред Нова ТВ Борислав Сандов, съпредседател на партия „Зелените”. По думите му проектите за Карадере се променят, но интересите остават същите. Според него Черноморието ни продължава да се разглежда като обект за развитието на туризма единствено с бетон.

Междувременно  зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по околната среда и водите Петър Курумбашев каза пред bTV, че проектът Карадере трябва да мине екологична оценка и ако тя е отрицателна, той не продължава и изобщо няма да се стигне до разрешително за строеж.

Той обясни, че даването на разрешение на инвеститор от клас А в никакъв случай не давало гаранции, че автоматично след това той ще получи някакви привилегии по отношение на екологичната оценка или в законодателството.

Депутатът припомни, че е внесено предложение да бъде създаден Национален парк "Българско Черноморие", прието през юли 2013 г. от парламента. Ако част от спорната територия бъде обявена за парк, там защитата е още по-висока. Георги Станишев няма нищо общо с проекта в Карадере, заяви Курумбашев.

Според съобщение на екоминистерството меморандумът за разбирателство за инвестиционния проект не дава реален старт на инвестицията, а проектът все още е в идейна фаза. От там уточняват, че намерението на дружеството не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в границите на защитени зони от мрежата Натура 2000.

За одобряването на инвестиционния проект и издаване на последващи разрешителни документи по реда на ЗУТ е необходимо да е проведена и процедура по екооценка, допълват от МОСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
А защо не сега ? Защото сесега Станишев и Местан си покриват следите, преправяйки документи. В данъчното биха могли да направят справката веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
цитат : " Правата върху проекта за ваканционно селище "Черноморски градини" (Black Sea Gardens) на световно известния английски архитект Норман Фостър принадлежат на "ББТ Прожектс", фирма на собствениците на "Титан" (и бивши на "ЦСКА").Преди два дни правителството даде "бърза писта" на този спорен проект и така предизвика гнева на природозащитниците, както и подозрения за намеса на влиятелно лице. Стана ясно, че проектът е получил негативно становище през юни 2013 от МИЕТ, защото не отговаря на критериите за първокласен инвеститор."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
цитат "Българският партньор на Foster + Partners в проекта за застрояване на Карадере е архитектурното бюро "Прожектс" на брата на Сергей Станишев - Георгий. Този факт беше широко отразен в медиите - при първоначалното представяне на проекта и впоследствие.Преди два дни "Мадара Юръп" получи сертификат на първокласен инвеститор от правителството "Орешарски", съставено с мандат на БСП, чийто шеф е Сергей Станишев. Днес директорът на "Мадара Бългериън Пропърти Фънд Лимитид" *** Чадуик заяви пред bTV, че за този успех му е помогнал приятел в правителството, но не пожела да разкрие кой."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Бу-Ха,Ха - Върха :)))))))Има писмо, подписано от бившия икономически министър Делян Добрев, в което е записано, че тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма "подкрепя инвестиционното намерение" за изграждане на курорта:http://***.dnes.bg/politika/2014/03/21/stoinev-gerb-sa-obeshtavali-karadere-na-investitori.219840А ГЕРБ показваха по Телевизора, че това са неправомерно-заменени земи (заменки) които са направени ОТ ПРЕДНИТЕ и трябва да се отменят или инвеститорите принудени да доплатят до пазарната стойност на земята! => по ТВ за маймуните ЕДНО, а в кабинетите - ДРУГО !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Георгий Станишев е набъркан и в много по-лоши неща от това.Още преди 10 години продаваше назначения във външно министерство по строго определена тарифа и без значение дали правителството е на БСП или не.Георги Първанов също стана милионер благодарение на продажби на назначения в държавната администрация и особено на помилвания на тежки престъпници.После приказваме надълго и нашироко защо никой не съкращавал държавната администрация и защо била толкова неефективна. Няма държава в цялата историята на човечеството с високи нива на корупцията, която да е оцеляла като държава.ЕС е поел по същия път на самоубийство.Докато в България не умрат 30-40 корумпирани *** (основно социалисти-русофили и масони, но не само...) държавата ни няма никакъв шанс за бързо и сериозно подобрение, в която и да било област.Всичко това изписах в чест на един от големите стожери на гадориите в България - Георгий Станишев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
vihur
преди 10 години
Тъй като по закон сме длъжни да имаме български представител в борда на директорите и заради това Людмил Гачев присъства там. Той е независим директор - Ясно от него нищо не зависи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Защо всеки мисли, че тук има нещо гнило, това е международен проект" - ДА, щом е международен проект, значи няма нищо гнило!! ;))"20% от земята ще бъде застроена, но това зависи от екооценката" - е щом 20% ЩЕ бъде застроена, значи не зависи от екооценката а обратно :)))"Братът на Сергей Станишев Георги Станишев, през 2008 г. е излязъл от проекта, заяви той. " - как е излезнал - като след консултиране по "заменката", е проектирал курортния комплекс:"Освен като консултант, ГЕОРГИ СТАНИШЕВ е и проектант на курортния комплекс, чието построяване се предвижда върху заменената територия. Проектът на Георги Станишев е реализиран и скъпо заплатен."http://razuznavane.com/?p=14743
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още