IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът Madara се отказа от покупка на голям терен в Боровец

Фондът беше сключил принципно споразумение за придобиването на парцел от 124 хил. кв. м в курорта

16:36 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът Madara се отказа от покупка на голям терен в Боровец

Инвестиционният фонд Madara Bulgarian Property Fund, който има мащабен проект по Черноморието, обяви, че смята да се откаже от покупката на голям терен в Боровец.

Фондът беше сключил принципно споразумение за придобиването на парцел от 124 хил. кв. м в Боровец, но впоследствие споразумението бе възпрепятствано от „няколко отлагания и усложнения“.

„Предвид пазарните условия бе постигната принципна договорка за отмяна на това споразумение, по силата на която продавачът ще се съгласи да върне акциите на фонда, които бяха издадени в замяна на придобиването на земята”, казват от фонда.

Наред с това от фонда планираха покупката на още няколко строителни терена около София и по Черноморието.

Madara притежава и терен от над 408 хил. кв. м до Бяла, върху който бе предвидено да бъде изграден мащабен ваканционен комплекс - Black Sea Gardens. Архитект по проекта е Норман Фостър, който вече е завършил подробния план за изграждането на имоти с обща застроена площ от 200 хил. кв. м. Те ще са част от големия проект с площ от 1,2 млн. кв. м. В края на юни бе съобщено, че работата по проекта е спряна поради затруднените пазарни и икономически условия. В своя финансов отчет за първите шест месеца от фонда потвърждават, че работите по проекта все още са спрени до осигуряването на финансиране при „задоволителни“ условия.

От Madara смятат да търсят партньори за реализацията на сегашните си инвестиции или да договорят продажбата на някои активи „на приемливи цени“, за да си осигурят средства за допълнителни инвестиции.

„Предвид липсата на доходност от съществуващите инвестиции и слабите капиталови и кредитни пазари фондът разчиташе на подкрепата на сегашните си акционери за финансиране“, се казва в съобщението. В тази връзка той е сключил споразумение с Титан АС ЕООД, което е свързано с най-големия акционер във фонда - Moran Trade & Investments Inc, за финансиране в размер на 409 хил. евро.

По думите на председателя на борда на директорите на Madara Тимъти Чадуик активността на българския сектор на имоти остава ограничена, като към момента има малко признаци за скорошно възстановяване.

Фондът завърши първото полугодие със загуба от 623 хил. кв. м в сравнение със загуба от 861 хил. евро година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още