IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магистрала „Тракия“ няма да бъде ремонтирана и тази година

Министър Павлова разчита през 2015 г. да бъде завършена Северната скоростна тангента на София

11:59 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Магистрала „Тракия“ няма да бъде ремонтирана и тази година

Държавата не може да осигури в момента средства за ремонта на старите участъци на магистрала „Тракия“. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова в интервю пред в. „Труд“. По думите й средства за ремонтите тази година не могат да бъдат осигурени по програмата „Транзитни пътища V”, защото средствата са предвидени за завършване на други 300 км пътища.  Регионалното министерство ще търси отново през следващата година средства за ремонтиране на старите участъци.

Павлова определи случая с ремонтите на разбитите участъци от магистралата като „интересен феномен“. „Сумите, които бяха предвидени по време на кабинета „Орешарски“ за ремонта, незнайно как набъбнаха до 100 млн. лв. И най-интересното – бяха обявени обществени поръчки, при положение, че парите не бяха осигурени“, обяснява Павлова.

По най-дългата завършена магистрала у нас най-сериозни са проблемите в района преди Пазарджик, както и на 7-и км след края на табелата на София. В момента все още не е завършен и ремонтът на два от виадуктите по магистралата преди Пазарджик. Движението на коли в аварийната лента по единия от тях дори бе забранено наскоро от пътната агенция, защото има опасност за самото съоръжение и за шофьорите. Заради дупките там е въведено и ограничение на скоростта на движение.

В момента вече са изработени девет варианта за строителството на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, заяви още министърът. Единият от вариантите включва изграждане на 15-километров тунел през дефилето, който вече бе одобрен от ЕК. За него са предвидени и всичките средства за пътища по новата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. В дефилето има голям геоложки разлом и ние трябва да изберем максимално щадящия околната среда вариант, съобразен с геологията, обясни Павлова.

„Решението за екооценката трябва да е готово до октомври тази година. От него ще зависи избраният вариант. Тогава вече ще знаем - заради яснотата за средствата, какви пари ще успеем да спестим, за да финансираме и други пътни проекти по програма „Транспорт“, каза още тя.

Строителят на магистралата между Благоевград и Крупник се очаква да бъде избран през лятото, защото в момента тече обжалване на процедурата, обясни Павлова.

Министърът очаква през тази година да бъде завършена и Северната скоростна тангента, по която сега не се строи заради спорове за цената на имотите, които трябват за отчуждение. „Обектът е разделен на много подучастъци и идеята е там, където има освободени имоти, да издаваме частични разрешения за строеж и да се работи, докато водим преговори със собствениците“, поясни Павлова. По думите й на 16-километровото трасе има няколко тежки съоръжения като например пътни възли, по които може да се започне работа още през февруари-март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още