IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АМ "Тракия" е оскъпена с 18 млн. лева заради некачествено строителство

Реформата във водния сектор ще бъде приоритет за регионалното министерство през новия програмен период, подчерта регионалният министър Терзиева

13:15 | 01.10.13 г. 8
АМ "Тракия" е оскъпена с 18 млн. лева заради некачествено строителство

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обеща да промени практиката критерият „най-ниска цена“ да е водещ при избора на изпълнител на пътни проекти. Заради него се завишават допълнителните разходи, коментира тя и даде пример с магистрала „Тракия“, която е оскъпена с 18 млн. лева, както и магистрала „Люлин“, за която са разплатени 35% повече средства от първоначалната стойност.

Според данните на Министерството за регионалното развитие разходите за допълнително възложени дейности за „Люлин“ са общо 47,5 млн. евро. Отделно за ремонти на магистралата през тази години Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е дала над 200 хил. лева, като предстои да се направят и още ремонти на тунелите на „Люлин“ заради некачественото строителство.

По време на отчета на работата си за първите 100 дни регионалният министър Десислава Терзиева посочи и другите основни проблеми в пътното строителство - липсата на кадастър, некачествена подготовка на проектите, опити за влагане на некачествени материали и формален надзор, осъществяван на базата на документи. Предстои преработени договорите за строителен надзор заради последното, обеща още Терзиева.

Ускорява се изпълнението на „Регионално развитие“

Според данните на МРР за юни, юли и август са разплатени 185 млн. лева по програмата, което е ръст от 80 на сто. От 31 май до 16 септември са одобрени нови 29 договора на стойност 49 млн. лева. В риск са проектите на 25 общини, основно заради забавени търгове, подчерта Терзиева.

Що се отнася до новия програмен период предстои програмата „Региони в растеж“ да бъде защитена пред Европейската комисия. Индикативната й стойност е 1,2 млрд. евро, като около 20% от тях отиват за мерки за енергийна ефективност.

Водният сектор – приоритет за МРР през новия програмен период

Стратегията за водния сектор е готова и тече процесът по съгласуването й в МОСВ и ВИК- асоциациите. Вероятно още този месец документът ще бъде внесен в Министерския съвет, съобщи министърът.

През последните три месеца са подготвени 52-та регионални планове, които се съгласуват с регионалните структури на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и областните съвети за развитие. На базата на водната стратегия и генералните планове ще бъдат изготвени и проектите до 2020 година по ОП „Околна среда“.

Десислава Терзиева подчерта, че през последните години реформата във ВиК-сектора изобщо не е стартирала ,  ВиК-асоциациите са учредени формално и на практика не работят, защото не са подготвени подзаконовите нормативни актове. Не са предприети и мерки за намаляване на разходите и загубите при водоснабдяване, а инвестициите са на критично ниско ниво. Много от ВиК дружествата са управлявани лошо, уточни още министърът.

По думите на Терзиева най-сериозни проблеми са открити във Варна, Добрич, Велико Търново и Габрово. Всички сигнали регионалният министър е подала към прокуратурата.

Статистиката сочи, че въпреки ръста на цените на ВиК-услугите, разходите на дружествата растат по-бързо отколкото приходите. За периода 2009 - 2012 година общата печалба на дружествата се е свила от 12 млн. лева до 5 млн. лева, сочи статистиката на МРР. Това е намалило и дивидента за държавата до под 5 млн. лева за 2012 година.

Терзиева подчерта, че реформата във ВиК-секторът остава приоритет, а министерството ще осъществява и специална програма за борба с безводието в регионите, в които има проблем с доставката на вода и се налага воден режим. Програмата са включени 28 приоритетни проекта за 35 млн. лева, които са част от проектобюджета на министерството.

Сред тези приоритетни проекти са язовирите „Пловдивци“, „Луда Яна“, „Лейковци“, както и рехабилитацията на яз. „Студена“ край Перник.

Повече проекти отколкото пари по еврофондовете

Що се отнася до пътищата Терзиева посочи, че в нейният мандат е започнало строителството на 42 км магистрални участъци – Лот 2 на „Струма“ и отсечката „Шумен – Белокопитово“, част от от „Хемус“. Тя посочи още, че продължава работата по лотовете 1 и 2 на „Марица“ и ремонтът на виадуктите по „Тракия“ и „Хемус“. Започнало е и строителството на обхода на Монтана.

Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
очаквам това да се засили общо като принципен резултат, без оглед на конкретния усвоител!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 24
kroki
преди 10 години
ГЕРБ са силни в "усвояването" на парите от обществени поръчки - не и в качественото им изпълнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
A Хемус няма да я доживеем :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
трябва методите и алгоритмите за ограбване на маймуните да се осъвременяват достатъчно често отгоре, за да е гарантирано за тези които назначават последните, че няма да могат бивши или настоящи изпълнители да се възползват самостоятелно, отхвърляйки едностранно новите по-ограничаващи ги условия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
harrygg
преди 10 години
Тази министърка не е в час. Строежа на ЛОТ 1 на магистрала "Марица" е спрян от месеци и България е на път да изгуби милиони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
aldy
преди 10 години
"...Реформата във воднияТ сектор..."Това след реформата в правописа ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 1
Чърчил
преди 10 години
Водния сектор ли? Да подразбираме ли че ще имаме нужда от един определен консултант по язовирите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още