IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините търсят 500 млн. лв. за неразплатен ДДС при водните проекти

Местната власт поиска инструкции заради неяснотите около реформата във водния сектор

16:22 | 30.07.13 г.
Общините търсят 500 млн. лв. за неразплатен ДДС при водните проекти

Общините са затруднени да намерят финансов ресурс, за да изплатят ДДС по водните проекти, които се изпълняват в момента. Данъкът за всички ВиК проекти, по които се работи, е общо 500 млн. лв., според позиция на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

За момента в България е получено становище на Европейската комисия, според което ДДС няма вече да се признава за възстановим разход при европроектите за ВиК инфраструктурата. Очаква се с промените в Закона за водите, които вече са задвижени, да се преобразува собствеността на ВиК дружествата и така България да защити сегашното положение – данъкът да се възстановява на местните власти.

Докато промените в закона станат факт обаче, ще мине известен период от време. Възниква въпросът откъде общините да намерят необходимия финансов ресурс до възстановяването му като данъчен кредит, се посочва в становището на НСОРБ, изпратено до екоминистъра Искра Михайлова.

Там се припомня, че от години се очаква незавършилата реформа във водния сектор да реши трайно въпросите за собствеността на ВиК мрежата. Сега отговорността за сектора си поделят няколко ведомства - при предоставянето на услугата (държава, общини, водни оператори, асоциации) и при финансирането от различни източници – държава, ЕС, потребители.

Незавършената реформа е и основната причина при оценяването на водните проекти на общините Асеновград, Пловдив, Добрич и Плевен Еврокомисията да реши, че ДДС по тези, както и по всички бъдещи проекти, ще се третира като невъзстановим разход от оперативна програма „Околна среда“, се посочва в становището.

Затова местните власти настояват ръководството на оперативната програма да им изпрати писмени указания по всички неясни въпроси. Общините искат бързо да бъде разработен ефикасен механизъм, който да осигури мостово финансиране за ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още