IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АМ "Тракия" е оскъпена с 18 млн. лева заради некачествено строителство

Реформата във водния сектор ще бъде приоритет за регионалното министерство през новия програмен период, подчерта регионалният министър Терзиева

13:15 | 01.10.13 г. 8
АМ "Тракия" е оскъпена с 18 млн. лева заради некачествено строителство

Министерството работи по подготовката и на Лот 3 на „Струма“ и доизграждането на „Хемус“. В момента тече предпроектното проучване за северната магистрала, като се очаква то да приключи до два месеца. Терзиева потвърди, че проектът на магистрала „Хемус“ е приоритетен за ОП „Транспорт“ за новия програмен период, но парите няма да стигнат и ще се търсят и други източници на финансиране.

Списъкът с индикативни проекти по ОП „Транспорт“ за новия програмен период е включен и участъкът „София – Калотина“. Той е най-напреднал като подготовка, но средствата за този програмен период няма да стигнат. Затова процедурата за строителството ще бъде прекратена  скоро, уточни председателят на АПИ СтефанЧайков. От 2014 година отново ще бъде отворена процедура за изграждането на пътната отсечка.

По думите на Чайков транспортното министерство е обещало да съдейства за допълнително финансиране, въпреки че и за този път европарите няма да стигнат. Ако няма спънки при финансирането и строителството, пътят трябва да е готов до лятото на 2016 година, посочи той.

Започнало е и проектирането на пътния участък „Видин – Монтана“, съобщи Терзиева.

Ремонти и проверки

Регионалното министерство е подготвило и специална програма за спешни ремонти на пътни отсечки. Според регионалния министър 35% от републиканската пътна мрежа е в окаяно състояние. През последните 4 години за ремонти на пътища са ползвани само средства по програма „Регионално развитие“, които не са били достатъчни.

Въпросната програма за спешна рехабилитация на пътища ще се изпълнява с пари от бюджета.

Десислава Терзиева обясни, че са проведени проверки на вече изградени и рехабилитирани пътища в гаранционен срок, финансирани със средства по „Регионално развитие“. Проверени са 61 обекта и прилежащи съоръжения и при 80% от тях са установени дефекти, а изпълнителите са уведомени. До края на годината ще бъдат направени проверки и на обектите в гаранционен срок, реализирани с пари по ОП „Транспорт“.

Одобрена е формата за Северната тангента

Управляващият орган на програма „Регионално развитие“ одобри апликационната форма за Северната скоростна тангента – проектът, с който ще бъдат спасявани пари по програмата, съобщи още министър Терзиева. Бюджетът е 235 млн. лева, като предстои документацията да се изпрати в Европейската комисия.

В процес на одобрение е и апликационната форма за покупката на пожарни автомобили и противопожарна техника, с който също се спасяват пари по програма „Регионално развитие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
очаквам това да се засили общо като принципен резултат, без оглед на конкретния усвоител!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 24
kroki
преди 10 години
ГЕРБ са силни в "усвояването" на парите от обществени поръчки - не и в качественото им изпълнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
A Хемус няма да я доживеем :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
трябва методите и алгоритмите за ограбване на маймуните да се осъвременяват достатъчно често отгоре, за да е гарантирано за тези които назначават последните, че няма да могат бивши или настоящи изпълнители да се възползват самостоятелно, отхвърляйки едностранно новите по-ограничаващи ги условия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
harrygg
преди 10 години
Тази министърка не е в час. Строежа на ЛОТ 1 на магистрала "Марица" е спрян от месеци и България е на път да изгуби милиони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
aldy
преди 10 години
"...Реформата във воднияТ сектор..."Това след реформата в правописа ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 1
Чърчил
преди 10 години
Водния сектор ли? Да подразбираме ли че ще имаме нужда от един определен консултант по язовирите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още