IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардер вижда "балони" във високия клас имоти и изкуството

Според Джеф Грийн нулевите лихвени проценти правят супербогатите още по-богати

10:19 | 19.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Милиардерът предприемач Джеф Грийн заяви, че „със сигурност“ има балони в най-високия клас недвижими имоти и в света на изкуството заради натрупаните огромни богатства в резултат на облекчаващите парични политики в САЩ и по света.

„Има балони и възможности“, казва Грийн в интервю пред CNBC. „Дали това ще продължи, зависи от това какво се случва с облекченията на централната банка“.

Грийн, който стана милиардер, залагайки срещу пазара на жилища по време на финансовата криза, заяви, че в момента продава йени и евро.

За сметка на това обаче той залага на индекса на сините чипове Euro Stoxx 50 на компаниите от еврозоната, защото програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на активи би трябвало да вдигне акциите там. По подобен начин вече се отрази подобна няколкогодишна програма за количествено облекчаване на Федералния резерв (Фед), която приключи през миналата есен, повишавайки значително цените на акциите.

На фона на новината, че Фед е готов да започне работа по отстраняването на допълнителни стимули чрез евентуално повишение на лихвените проценти в САЩ по-късно през годината, Грийн заяви, че не смята, че още дълго лихвените проценти в страната ще се запазят на същите нива.

„Хората като мен имаха шанс да натрупат богатства със скорост, безпрецедентна за историята“, каза още той. „Не само, че навсякъде имаме нулеви лихвени проценти и централните банки печатат пари, но на всичкото отгоре имаме и историческо рекордни ниски данъчни ставки“.

„Има толкова много капитал, който направи супербогатите още по-богати, че високият клас (недвижими имоти) продължава да се справя добре, особено на пазари като Маями и Ню Йорк, които се управляват от офшорни капитали, търсещи безопасни места“, допълни Грийн.

В момента Грийн се опитва да продаде едно от най-скъпите жилища в Америка, наречено Palazzo di Amore в Бевърли Хилс на цена от 195 млн. долара. Простиращият се на повече от 100 декара комплекс има собствено лозе, почти 5000 кв. м. жилищно пространство, гараж за 150 коли и 1400 кв. м. център за забавления с въртящ се дансинг.

Но за разлика от луксозните имоти, според Грийн ситуацията в цялостния пазар на жилища е тотално различна. „Заплатите в средната класа не растат, което е необходимо, за да се раздвижат цените в ядрото на американския пазар на недвижими имоти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още