IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект на Тръмп за голф комплекс в Шотландия предизвика строителен бум

Над 700 проекта са били предложени на властите в Абърдийншър от миналия септември насам – от такива за изграждане на единични къщи до цял комплекс с 6 хил. къщи

16:22 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Проект на Тръмп за голф комплекс в Шотландия предизвика строителен бум

Изграждането на цял нов град е сред предложените проекти в надпревара от страна на много инвеститори да се възползват от строителните възможности, които предлага нов луксозен голф курорт, планиран да бъде изграден в Шотландия, от Донълд Тръмп, пише Guardian.

Строителството на комплекса няма да започне в следващите две години, но строителните предприемачи използват възможността от очаквания бум в туризма в района с многобройни предложения за строеж.

Над 700 проекта са били предложени на властите в Абърдийншър от миналия септември насам – от такива за изграждане на единични къщи до цял комплекс с 6 хил. къщи.

Първоначално проектът на Тръмп на стойност 1,6 млрд. паунда, включващ две голф игрища с 18 дупки, 950 ваканционни жилища и 500 къщи, е бил отхвърлен, но след това шотландското правителство го е одобрило.

Сред предложенията са проект с 2 200 жилища на Scotia Homes, докато Bancon Developments е изпратила предложение за изцяло нов град на територия от 1.619 млн. кв. м.

„Всичко, което бихте си представили като сграда, ще го има в този град: той ще има църква, фабрики и офиси“, казват от Bancon.

От общината на Абърдийншър казват, че проектът на Тръмп е предизвикал икономически бум, докато останалата част от от страната е изправена пред спад.

В околността на проекта има и други луксозни комплекси. Един от тях е Maverston Highland Estate в близост до град Елгин и на по-малко от час от комплекса на Тръмп. Къщите в него се продават на цени до 800 хил. паунда, като интерес към тях има от цяла Великобритания, САЩ и Русия.

Най-малко шест нови голф проекта, заедно със заобикалящите ги жилища и съоръжения, са в процес на изграждане в Шотландия. „Голф имотите все още се продават, тъй като те имат добавено предимство към всекидневното жилище“, казва Камерън Юър, брокер от Savills.

„Добри цени все още могат да се постигнат, но продажбата отнема малко по-дълго заради пазара, но все още има конкуренция за подходящия вид имоти.“

Качествените голф игрища са магнит за туристите и докато голф индустрията продължава да се развива и развлечението е част от живота на хората, популярността на тези игрища ще продължава да расте, а те не може да бъдат преместени в Китай, коментира Юър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още