IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Orchid отлага изграждането на офис кули към варненския Grand Mall

Фондът Orchid преразглежда портфолиото си от проекти с оглед на влиянието на глобалната криза

10:07 | 31.01.09 г.
Orchid отлага изграждането на офис кули към варненския Grand Mall

Инвестиционният фонд Orchid Developments Group Limited, който има редица проекти у нас, обяви актуализация на текущото си портфолио от имоти в регулаторно съобщение до лондонската борса, където са листнати акциите му.

"След септември 2008 г. (когато компанията обяви резултати за първото полугодие) световният икономически климат се промени драстично, а глобалните капиталови пазари и банковите системи са в криза. Това затрудни достъпа до капитал на българските строителни предприемачи, който се изисква за старт на строителни работи по нови проекти, продължаване на развитието на съществуващи проекти или продажба или отдаване под наем на имоти при приемливи търговски условия", се посочва в съобщението.

В отговор на тези събития бордът на директорите на Orchid е сметнал за благоразумно да преразгледа цялото портфолио на компанията заедно с предложената стратегия и графиците за завършване на конкретни проекти.

Бордът е взел решение компанията да се фокусира основно върху завършването на следните проекти: проектът от смесен тип Orchid Gardens Varna, търговските площи на Grand Mall Варна, жилищния проект Orchid Hills Sofia и жилищния проект Orchid Hills Varna. И четирите проекта се финансират или с банкови средства, или с вътрешни ресурси, се посочва в съобщението.

Компанията предоставя и списък с конкретните предложения на борда във връзка с всеки голям проект.

Относно Orchid Gardens Varna се посочва, че компанията разполага с необходимото финансиране за проекта и планира да го довърши съгласно първоначалните планове.

За Grand Mall Варна също разполага с необходимото финансиране и наскоро подписа договори за наеми с международни вериги, сред които Zara, Pull & Bear, Bershka, Gap и Mango, като също така е в напреднал етап на преговори и с други наематели. Компанията е взела решение да се фокусира върху завършването на строителството и отдаването под наем на търговските площи на мултифункционалния комплекс и да отложи работата по офис кулите, пише в съобщението.

Компанията вече има разрешително за ползване за първата фаза (177 апартамента) от жилищния проект Orchid Hills Sofia (97% са продадени). Бордът обаче е решил да отложи реализацията на втората фаза от този проект, която ще бъде разгледана по-късно.

Към момента бордът преразглежда проекта Orchid Business Park във Варна и ще бъде направено допълнително съобщение.

Относно Orchid Hills Varna строителството на първия етап е завършено, а на втория се очаква да приключи през май 2009 г. 70% от двата етапа вече са продадени. Компанията е стартирала продажбите на третия етап, като 56 апартамента са продадени от общо 135 за този етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още