IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяко девето жилище в САЩ е празно, пазарите ще се възстановяват различно

Жилищните запаси са нараснали с 8,65 млн. единици от 2002 до 2007 г. – период, в който броят на домакинствата се е увеличил с 6,7 млн.

15:11 | 13.04.09 г.
Всяко девето жилище в САЩ е празно, пазарите ще се възстановяват различно

Едно от всеки девет жилища в САЩ стои празно, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ (Census Bureau). Безпрецедентното пренасищане с празни жилища ще променя пейзажа на имоти в страната години напред, пише USA Today.

По-ниските цени на имотите на най-засегнатите пазари вече привличат купувачи, които не са могли да си позволят покупката на дом през годините на бума и в някои райони цените може да се стабилизират до края на тази година. Същевременно ще нарасне предлагането на имоти под наем, което може да свали наемите, пише изданието.

Какво ще се случи с 14-те млн. празни къщи и апартаменти и 9,4-те млн., които са обявени за продажба? Колко време ще отнеме да се абсорбира това огромно и безпрецедентно свръхпредлагане на жилища?

„Още две години“, смята Едуард Глейзър, икономист в Харвардския университет. Неговият сценарий се нарежда сред по-оптимистичните. Прогнозите на различни анализатори варират от тази година за някои райони до чак 2014 г. за други.

„От гледна точка на необходимост от подслон не се нуждаем да се строят още жилища в идните няколко години“, казва Джон Бърнс, директор на John Burns Real Estate Consulting в Ървайн, Калифорния, според когото възстановяването може да отнеме пет години в някои райони. „Очевидно построихме повече от необходимото“.

Тази година се очаква да бъдат построени около 700 хил. жилища, казва Артър Нелсън, директор на центъра за градски проучвания към Университета в Юта.

Жилищните запаси в САЩ са нараснали с 8,65 млн. единици от 2002 до 2007 г. – период, в който броят на американските домакинства е нараснал със само 6,7 млн. Дори и след като се отчете факторът, че някои жилища се подменят поради амортизация, пожари или други бедствия, остава излишък от 1,3 млн. единици, без да се броят ваканционните имоти.

В страната се създават по около 1,5 млн. нови домакинства всяка година, но този брой намалява. Нуждата от повече жилища намалява заради комбинация от фактори като рецесия, тенденция към отлагането на брак и забавяне на имиграцията.

Лошите икономически условия принуждават много млади хора да останат да живеят с родителите си по-дълго, а за много споделянето на дом с приятели или роднини може да се окаже единствената възможност.

„Най-високата степен на увеличение на собствеността на жилища обикновено се наблюдава, когато хората са на възраст между 30 и 44 години“, казва Уилям Луси, професор в Университета във Вирджиния. От 2004 г. насам броят на домакинствата в тази възрастова група е намалял с 1,6 млн.

Общото население на САЩ все пак се очаква да нарасне с почти 100 млн. до 400 млн. до 2040 г. заради високите нива на раждаемост и продължаващата имиграция и в бъдеще това ще захрани търсенето на повече жилища.

В един момент САЩ ще се нуждаят от всички тези жилища, посочва Робърт Ланг, директор на Metropolitan Institute. „Населението продължава да расте и рано или късно ще трябва да се изнесете от дома на роднините си“.

Нелсън е анализирал държавни и частни данни за жилищния пазар и прогнозира, че тежко засегнатите жилищни пазари в западните и южните щати ще започнат да се възстановяват преди другите по-късно тази година и през първата половина на 2010 г. Североизточните щати и Средният запад ще се възстановяват най-бавно, вероятно през 2012 г. и дори и след това, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още