IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се 45% спад в продажбите на мебели през 2009 г.

От сектора прогнозират, че 2010 ще е по-трудна от 2009 г., ако няма оживление на строителния пазар

08:35 | 15.12.09 г.
Очаква се 45% спад в продажбите на мебели през 2009 г.

Реализираните продажби в мебелния сектор у нас за тази година вероятно ще са с 45% по-малко спрямо миналата година, прогнозира Калин Симеонов, председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

По думите му това е по-сериозен спад в сравнение с очакванията на европейската браншова асоциация за 35% понижение. Обяснението е, че голяма част от българите купуват чрез поръчкова система и не търсят фактури, заради което тези покупки не се отразяват в европейската статистика. При тези сделки обаче също има спад, който допълнително задълбочава отчетеното общо понижение, поясни Симеонов пред Investor.bg.

Ако няма оживление на строителния пазар, 2010 г. ще е по-трудна от 2009, смята Симеонов. Тази година производителите са работели по дообзавеждането на хотели по договори отпреди, но за следващата година няма сключени такива договори. Производителите докладват пред камарата, че поръчките от магазините са се свили с 60% за 2009 г. За 2010 г. се очаква 20% спад спрямо вече занижените нива на производството за тази година, допълва Симеонов.

По отношение на международната търговия през 2009 г. търговският баланс в сектора е отрицателен за първи път през последните 10 години, сочи програмен документ към правителството, представен от камарата.

През първото полугодие на 2009 най-значимите вносители на мебели са Италия, Германия, Полша и Китай. По наблюдения на Симеонов нараства импортът от Китай, като дори и мебели, чийто официален вносител е Виетнам, в повечето случаи са китайски.

Традиционните направления за износ на мебели са същите - Гърция, Италия и Германия. Поради оживлението на икономиката в САЩ се очаква увеличаване на изнасяните обеми в тази посока.

Нова тенденция, касаеща търговията с дървени материали, е възобновяването на отношенията с контрагенти от предишни години. Такива са страните от Близкия изток и най-вече Саудитска Арабия, с които сме развивали търговия с дърво преди 20 години, казва Симеонов. Повишено търсене на необработен дървен материал има от страна на Китай и Япония, с които сме имали търговски отношения преди 10-15 години. Според статистиката за първото шестмесечие на 2009 г. при вноса в дървообработването най-важни са Германия, Румъния, Китай и Турция, а българските изделия от дървесина са насочени главно към Гърция, Турция и Италия.

През 2008 г. българската дървообработваща и мебелна промишленост е произвела стоки с обща стойност 1,711 млрд. лева, което е увеличение от 6% спрямо 2007 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Общите преки чуждестранни инвестиции в мебелния сектор са 153 млн. евро до 2008 г.

За първите шест месеца на 2009 г. вносът на дърво и изделия от дърво възлиза на 99 млн. лева, като за цялата 2008 той е на стойност 421 млн. лева. При мебелите вносът за първото шестмесечие се равнява на 86 млн. лева, а за цялата 2008 г. той е в размер на 285 млн. лева.

Данните за износа показват, че през първите шест месеца на 2009 г. на външните пазари са генерирани 126 млн. лева от продажба на дървесина и дървени изделия и 62 млн. лева от продажба на мебели и части за тях. Годишната статистика за 2008 г. показва, че износът на дърво и дървени изделия е 293 млн. лева (спад от 26% спрямо 2007), а на мебели – 184 млн. лева (6% спад).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още