IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управлението е да даваш на хората перспектива

Историята на Дейвид Смит - човекът, осъзнал значението на екипа и логиката на действие по трудния начин

11:40 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Смит. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Дейвид Смит. Снимка: личен архив

Не ви ли се е искало да бъдете от хората, които могат да кажат: „Откакто бях на 9, имам план за живота си”, и след това реално да успеете  да се придържате към него?

Дейвид Смит е един от тези хора. След като дядо му умира на 65 години, Дейвид си казва: „Какъв е смисълът да работиш толкова години и 6 месеца след като си се пенсионирал, вече да те няма на този свят” . Той си обещава, че на 50 години вече ще е излязъл от традиционната управленска роля на пълен работен ден.

„След като съм прекарал в корпоративния свят повече от 34 години, ми се иска да приложа тези умения и знания в други области”

Работейки за British Coal през 1970-те и 80-те години, стачките на миньорите “ме направиха човека, който съм днес”, казва Смит. Тогава той става свидетел на физически конфликти, разпадане на семейни отношения на работещите в индустрията и разпадане на цели общности. Това го е научило на много относно това, как работи човешката природа и как реагират организациите по време на големи промени. 

По времето, по което Смит учи за MBA в Henley Business School, в Аsda* се сформира нов екип, който да поднови бизнеса и Смит иска да е част от него.

Никой не е поставял под въпрос факта, че нещата трябва да се променят. Топ 200 от служителите са освободени и заместени от нови, които притежават различни таланти. Качествените хора искат да имат възможност да изградят собствено име, а по този начин компанията, в която работят също печели. 



Моделът на Asda дава възможност за лесно движение в йерархията - ако работиш здраво, има възможност да заемаш високи позиции и това вдъхновява хората да инвестират повече в себе си и в бизнеса.

Фирмената култура на Asda е причината за дебюта ѝ на 5-то място в Sunday Times на 100-те най-добри компании, за които да работиш през 2001, а през 2002 - оглавява този списък, благодарение на Смит.

Една от причините за успеха на Смит в ASDA е, че служителите трябва да са подготвени да заемат вътрешните свободни позиции ако се наложи. Те трябва да са обучени да поемат ролите на техни колеги при нужда, което е добре и за компанията, и за развитието на личните им умения и компетенции.

Дейвид Смит ще бъде лектор на конференцията People Management Conference на 27 март 2014, в Интер Експо Център, София. Там той ще сподели опита си за подбор на най-подходящите служители за вашия екип, като и успешното му управляване. Повече информация може да откриете на сайта на събитието.

*ASDA е британска верига супермаркети, в която се продава храна, облекло, битови стоки, играчки и финансови услуги. През 1999 г., Asda става дъщерно дружество на американската компания на дребно Walmart и днес е втората по големина верига във Великобритания. Понастоящем в компанията работят 175 000 души в над 560 локации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още