fallback

Пет години след началото на кризата все още мечтаем за нормално възстановяване

Финансовите кризи оставят след себе си дълбоки, продължителни и силно волатилни рецесии, посочват Кенет Рогоф и Кармен Рейнхарт

08:10 | 04.04.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На фона на сравнително оптимистичните данни за щатската икономика, някои изследователи твърдят, че възстановяването от финансови кризи може да не е толкова различно от това след нормална рецесия. Техните аргументи обаче са неубедителни, изтъкват Кенет Рогоф, професор по икономика от Харвардския университет и Кармен М. Рейнхарт, изследовател на Peterson Institute for International Economics във Вашингтон, в коментар за Bloomberg.

Двамата икономисти са съавтори на придобилото популярност изследване „Този път е различно: Осем века на финансово безхаберие (This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly).”

Идеята, че всяко икономическо възстановяване прилича на всички останали, независимо дали е предшествано от финансова криза или не, е застъпена в доклад на Федералния резерв (Фед), изготвен от Грег Хоуърд, Робърт Мартин и Бет Ан Уилсън. Тази теза получи подкрепа и в публикуван наскоро коментар за Wall Street Journal.

Необяснимо е, че тази теза бива защитавана почти 5 години след началото на ипотечната криза през лятото на 2007 г. и при нива на безработицата в САЩ от 8,3%, спрямо 4,4% преди кризата.

Според нас, пишат Рогоф и Рейнхарт, тежките финансови кризи се характеризират с дълги и дълбоки рецесии, при които възстановяването на ключови показатели, каквито са безработицата и цените на недвижимите имоти, отнема значително повече време, отколкото в случай на нормална рецесия. При това нарастването на безработицата и колапсът на жилищния пазар са много по-силно изразени. Изследване на Международния валутен фонд (МВФ) подкрепя това твърдение.

Новата дефиниция за рецесия

Дефиницията за рецесия и възстановяване трябва да получи ново значение. След обичайна рецесия - която след края на Втората световна война в САЩ е продължавала средно малко под година, икономиката се възстановява бързо, като в рамките на година или две загубите не само са заличавани, но и страната винаги е успявала да се върне към устойчиво висок растеж.

След систематична финансова криза обаче икономиките в поствоенния свят са се нуждаели средно от 4,5 години, за да достигнат същия брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, който са имали в началото на кризата. Според нас за възстановяването на заетостта е необходим сходен период от време, докато за възстановяването на пазара на недвижимо имущество – още по-продължителен. След Голямата депресия от 30-те години на 20-ти век на засегнатите икономики им е било необходимо повече от десетилетие, за да успеят да се измъкнат от рецесията.

В публикувано през 2010 г. изследване Винсент Рейнхарт, главен икономист на Morgan Stanley и бивш анализатор на Фед посочва, че след 10 от 15-те тежки поствоенни финансови кризи безработицата не се е понижавала до предкризисните си нива дори след десетилетие.

Докладът разкрива също, че след 7 от 15-те кризи е била наблюдавана „двойна рецесия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
fallback