IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет години след началото на кризата все още мечтаем за нормално възстановяване

Финансовите кризи оставят след себе си дълбоки, продължителни и силно волатилни рецесии, посочват Кенет Рогоф и Кармен Рейнхарт

08:10 | 04.04.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пет години след началото на кризата все още мечтаем за нормално възстановяване

На фона на сравнително оптимистичните данни за щатската икономика, някои изследователи твърдят, че възстановяването от финансови кризи може да не е толкова различно от това след нормална рецесия. Техните аргументи обаче са неубедителни, изтъкват Кенет Рогоф, професор по икономика от Харвардския университет и Кармен М. Рейнхарт, изследовател на Peterson Institute for International Economics във Вашингтон, в коментар за Bloomberg.

Двамата икономисти са съавтори на придобилото популярност изследване „Този път е различно: Осем века на финансово безхаберие (This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly).”

Идеята, че всяко икономическо възстановяване прилича на всички останали, независимо дали е предшествано от финансова криза или не, е застъпена в доклад на Федералния резерв (Фед), изготвен от Грег Хоуърд, Робърт Мартин и Бет Ан Уилсън. Тази теза получи подкрепа и в публикуван наскоро коментар за Wall Street Journal.

Необяснимо е, че тази теза бива защитавана почти 5 години след началото на ипотечната криза през лятото на 2007 г. и при нива на безработицата в САЩ от 8,3%, спрямо 4,4% преди кризата.

Според нас, пишат Рогоф и Рейнхарт, тежките финансови кризи се характеризират с дълги и дълбоки рецесии, при които възстановяването на ключови показатели, каквито са безработицата и цените на недвижимите имоти, отнема значително повече време, отколкото в случай на нормална рецесия.

При това нарастването на безработицата и колапсът на жилищния пазар са много по-силно изразени. Изследване на Международния валутен фонд (МВФ) подкрепя това твърдение.

Новата дефиниция за рецесия

Дефиницията за рецесия и възстановяване трябва да получи ново значение. След обичайна рецесия - която след края на Втората световна война в САЩ е продължавала средно малко под година, икономиката се възстановява бързо, като в рамките на година или две загубите не само са заличавани, но и страната винаги е успявала да се върне към устойчиво висок растеж.

След систематична финансова криза обаче икономиките в поствоенния свят са се нуждаели средно от 4,5 години, за да достигнат същия брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, който са имали в началото на кризата.

Според нас за възстановяването на заетостта е необходим сходен период от време, докато за възстановяването на пазара на недвижимо имущество – още по-продължителен. След Голямата депресия от 30-те години на 20-ти век на засегнатите икономики им е било необходимо повече от десетилетие, за да успеят да се измъкнат от рецесията.

В публикувано през 2010 г. изследване Винсент Рейнхарт, главен икономист на Morgan Stanley и бивш анализатор на Фед посочва, че след 10 от 15-те тежки поствоенни финансови кризи безработицата не се е понижавала до предкризисните си нива дори след десетилетие.

Докладът разкрива също, че след 7 от 15-те кризи е била наблюдавана „двойна рецесия“.

Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
"Пет години след началото на кризата все още мечтаем за нормално възстановяване "-За разлика от ел.енергията, мечтите са безплатни, пък и щедро ги поливаме през Холивуд, така че, защо не ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
"...Те(ФЕД) ни съветват да забравим за проблемите от последните няколко години и да се фокусираме върху предстоящото възстановяване..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Сегашната световна стопанска криза се развива поради липса на съответно държавно финансово управление (ДФУ), което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Досега тази грешка се запазва и съответно кризата продължава.По произход сегашната стопанска криза е първична, защото е от влияние на една особено важна причина употреба на ДФУ, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Спасението е ясно спира се причината и опасността от развитие на криза ще е ликвидирана.До 24 часа след прекратяване на представената човешка грешка стопанската криза ще е успешно премахната.Пример: Ако Гърция бе подобрила своето ДФУ и същото е ГОДНО за евро сега тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за над 100 000 000 000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
скоро иде силно редуциране на населението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Леле колко много философска мисъл е вложено тука, но за жалост само философия никаква друга наука. Истината е че тази криза не си прилича с никоя друга по една единствена причина и тя е че, ресурсите на земята са недостатъчни всички да живеят като Американците и в момента в който започнат да се възстановяват пазарите цените на ресурсите като петрол желязо и т.н. кой повече кой по-малко ще се изстрелят в космоса и света веднага ще влезе в рецесия понеже инфлацията ще се покачи с много по-високо темпо от тази на реалната икономика. Така че който си мисли че скоро света ще се изстреля с висок растеж се заблуждава изключително много. Единствения начин за да се постигне такова нещо е някаква революция в енергетиката, която за момента няма и не виждам да се задава, това със зелената енергия не се получи тя просто за момента не е толкова евтина за жалост. Но нуждите на света не са само от енергия, но и от храна и вода най-вече, а там изобщо не виждам какъв пробив може да стане скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още