IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет години след началото на кризата все още мечтаем за нормално възстановяване

Финансовите кризи оставят след себе си дълбоки, продължителни и силно волатилни рецесии, посочват Кенет Рогоф и Кармен Рейнхарт

08:10 | 04.04.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пет години след началото на кризата все още мечтаем за нормално възстановяване

Какъв е най-добрият начин за акуратно измерване на продължителността на рецесията и възстановяването след тежка финансова криза?

В случая не е достатъчно просто да посочите кога БВП на глава от населението се е възстановил до предкризисните нива, както най-често правят икономистите, за да отбележат края на обикновените рецесии. Важно е да се определи състоянието на икономиката, както по отношение на растежа, така и в светлината на безработицата и цените на недвижимите имоти.

Интересен е въпросът дали след дълбока финансова криза икономиката въобще някога ще успее да достигне предкризисните си темпове на растеж, или част от капацитета й ще се окаже изгубен завинаги.

Изследователи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) посочват, че в настоящия случай най-вероятният сценарий включва частична, необратима загуба на икономически капацитет. Те все пак признават, че дългосрочните прогнози, обхващащи десетилетие или повече, винаги съдържат елемент на несигурност.

Интересно е, че Хоуард, Мартин и Уилсън не оспорват виждането, че рецесиите след финансови кризи са по-лоши както като дълбочина, така и като продължителност. Вместо това те твърдят, че трябва да обърнем внимание на доста по-различен проблем: дали веднъж след като е започнало, възстановяването след финансови кризи е също толкова енергично, колкото и след типична рецесия.

Когато за първи път предположихме, че финансовите кризи са свързани с тежки рецесии, оптимистично настроените анализатори заявиха, че новият бизнес цикъл е по-плавен и новите рецесии като правило ще са кратки и плитки.

След като икономиката изпадна в последната си дълбока рецесия, фокусът беше изместен върху тезата, че колкото по-рязък е икономическият спад, толкова по-енергично е възстановяването. Това, което последва обаче, беше анемично възстановяване, вследствие на което реалният БВП на глава от населението все още не е достигнал нивата от 2008 г.

Сега Фед се надява да измести фокуса още веднъж. Те ни съветват да забравим за проблемите от последните няколко години и да се фокусираме върху предстоящото възстановяване, което те прогнозират чрез своята интерпретация на динамиката на бизнес циклите в 59 страни.

Нека за отправна точка вземем годината на систематичното събитие, което предизвиква дадена криза. В случая с мега финансовата криза в Япония, това е 1991 г. (дата приемана от повечето анализатори), въпреки че спукването на ценовия балон на японските активи се случи през 1989 г.

В тяхното изследване обаче за изходна точка Фед приемат второто тримесечие на 1998 г. - когато БВП на Япония достигна дъното. Подобна отправна точка, пропускаща факта, че 1998 г. всъщност бележи второто дъно на рецесията в страната, опорочава генералния извод на доклада - че всички рецесии си приличат.

Няма съмнение, че 1998 г. ще бъде запомнена като кризисна година за много азиатски икономики - Малайзия, Южна Корея, Тайланд. Япония обаче е в криза от почти цяло десетилетие.

Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
"Пет години след началото на кризата все още мечтаем за нормално възстановяване "-За разлика от ел.енергията, мечтите са безплатни, пък и щедро ги поливаме през Холивуд, така че, защо не ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
"...Те(ФЕД) ни съветват да забравим за проблемите от последните няколко години и да се фокусираме върху предстоящото възстановяване..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Сегашната световна стопанска криза се развива поради липса на съответно държавно финансово управление (ДФУ), което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Досега тази грешка се запазва и съответно кризата продължава.По произход сегашната стопанска криза е първична, защото е от влияние на една особено важна причина употреба на ДФУ, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Спасението е ясно спира се причината и опасността от развитие на криза ще е ликвидирана.До 24 часа след прекратяване на представената човешка грешка стопанската криза ще е успешно премахната.Пример: Ако Гърция бе подобрила своето ДФУ и същото е ГОДНО за евро сега тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за над 100 000 000 000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
скоро иде силно редуциране на населението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Леле колко много философска мисъл е вложено тука, но за жалост само философия никаква друга наука. Истината е че тази криза не си прилича с никоя друга по една единствена причина и тя е че, ресурсите на земята са недостатъчни всички да живеят като Американците и в момента в който започнат да се възстановяват пазарите цените на ресурсите като петрол желязо и т.н. кой повече кой по-малко ще се изстрелят в космоса и света веднага ще влезе в рецесия понеже инфлацията ще се покачи с много по-високо темпо от тази на реалната икономика. Така че който си мисли че скоро света ще се изстреля с висок растеж се заблуждава изключително много. Единствения начин за да се постигне такова нещо е някаква революция в енергетиката, която за момента няма и не виждам да се задава, това със зелената енергия не се получи тя просто за момента не е толкова евтина за жалост. Но нуждите на света не са само от енергия, но и от храна и вода най-вече, а там изобщо не виждам какъв пробив може да стане скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още