IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброслав Димитров: Технологичният преход на бизнеса у нас предстои

Какви инструменти прилагат новите технологии в реалния живот, коментира председателят на БАСКОМ и БРАИТ

12:52 | 16.05.24 г.
Снимка: Marvin Meyer on Unsplash
Снимка: Marvin Meyer on Unsplash

Ролята на българските технологични компании е да помагат на останалите бизнеси в дигитализацията и технологичния преход. България е IT лидер в Югоизточна Европа, но е на последно място по дигитализация в ЕС. Това може да се обясни с малкия брой хора у нас или липсата на средства от страна на бизнесите да направят този преход. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Доброслав Димитров, председател на управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и председател на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ).

Той посочи, че вижда тенденция сред българските предприятия, която не смятат, че подобен ход е необходимост. Според него преходът е "препятствие, което или ще бъде прескочено, или ще изостанем", и обясни, че в тази област не може да се действа бавно.

„В света в момента се разтваря една огромна пропаст, в която ще има едни държави, които ще минат във XXII век, а едни други държави не само, че няма да са във XXI век, а ще се върнат назад. Тази промяна, която се случва на световно ниво, е от ключово значение за национална сигурност – ние да се окажем от правилната страна на тази пропаст. Единственият начин да станем от правилната страна е да имаме нужният човешки талант това да стане. За да имаме нужният човешки талант, ни трябват три неща – образование, привличане на хора отвън, тъй като България е с ограничен ресурс и има и демографски проблеми, и трето – да върнем не малък брой от нашите сънародници, които са в момента в други държави“.

Доброслав Димитров обясни как новите технологии използват инструменти, които се прилагат в реалния живот. „Chat-GPT 4.0, който бе представен в последните дни от OpenAI,  може да борави и да обработва текст, видео и аудио едновременно, което наподобява човешкия начин на разбиране на света“, даде пример той. И допълни, че това отваря вратата за много употреби като AI асистенти и дори като помощно средство в образованието.

„Вижда се как за много кратко време изкуственият интелект се разви до много високо ниво, което ни оставя само да предполагаме какво следва“, отбеляза IT експертът.

Доброслав Димитров смята, че промяна в данъчно осигурителната рамка, чиято цел е да привлече повече приходи от хората с по-висок доход, „ще удари най-вече младите специалисти в областта на технологиите“. И обясни, че ако техните данъци се вдигнат, те могат да напуснат България. „А ако специалистите си тръгнат, то няма как да се направи подобен преход“, предупреди председателят на БАСКОМ и БРАИТ.

IT експертът напомни, че България страда по демографски показатели, но се надява технологичната интеграция и роботизацията в различни сектори на бизнеса да увеличат продуктивността и добавената стойност. Роботите служители стават все по-реални и все по-близко до офисите, като се очаква в следващите десетилетия, или по-малко, това да е реалност. Димитров обясни, че когато има работно място с един човек и десет робота, най-важното е квалификацията на този един човек.

"Това води със себе си и темата за образованието, което е ключово за успеха или неуспеха на децата и бъдещето на страната", е мнението на експерта. Той отбеляза, че само на ниво учители, или изпълнителна власт, този въпрос не може да се реши. "Трябва всички хора да проумеят, че това е належащ проблем и трябва да се търси решение", настоява Доброслав Димитров.

Какви са перспективите пред развитието на IT индустрията в България? Как се привличат инвестиции във високо технологичния бизнес? Възможна ли е бърза трансформация на образованието в България? Как се вписва геополитиката в IT трансформацията на света?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още