IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли образователната система да интегрира АI в живота

Дигитализацията ще подобри средата за хората в неравностойно положение, смята Ангел Чолаков, ученик от СПГЕ "Джон Атанасов", чийто проект спечели награда на БАИТ

14:17 | 05.03.24 г.

Образователната система трябва да разпознае опасностите и ползите от употребата на изкуствен интелект (AI), като все повече го интегрира в живота. Това каза Ангел Чолаков, ученик от СПГЕ "Джон Атанасов", който взе младежката награда на българската IT асоциация БАИТ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Неговият проект за приложение помага на незрящи хора да използват компютър по възможно най-лесен начин, дори да имат слаби компютърни познания. "Приложението улеснява цялостния процес за използване на компютър, като свежда управлението до това потребителят да натиска единствено бутоните от 0 до 9 и Enter. Всичко останало потребителят просто го казва на компютъра и гласовата технология го разпознава", обясни той.

Ангел Чолаков се надява изкуственият интелект да разшири възможностите пред хората в неравностойно положение. Той посочи, че с новите технологии хора могат да помогнат на хора да възвърнат своя слух чрез импланти, да компенсират нарушеното си зрение. „AI ще може да подобри тези системи, като ги напасне по-лесно към нуждите на всеки отделен човек“, коментира ученикът употребата на дигитализацията.

Той е убеден обаче, че изкуственият интелект може да попречи на развитието на критично мислене и способността да се извлича информация, ако писането на домашни се прехвърли към чатбот.

Според него образованието трябва все повече да интегрира изкуствения интелект. „Може да се направят учебни материали с изкуствен интелект, които да са доста по-добре от предишните, и трябва да се научат учениците как да ползват AI по правилния начин“, препоръча Ангел Чолаков.

Той е на мнение, че това налага промени в регулациите, така че в училищата да се надграждат знанията на учениците, но и уменията с познаване на технологиите.

Какъв е личният мотив на Ангел Чолаков да създаде проект за компютърно приложение за незрящи?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още