IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ново приложение може да сложи край на преписването в клас?

С помощта на изкуствения интелект учителите могат да създават различни тестове за всеки ученик

23:47 | 16.02.24 г.

Ново приложение СмартТест подкрепя учителите в образователния процес и слага край на преписването в клас. То има редица предимства пред ChatGPT. Това заяви Александър Попов, основател на СмартТест, в предаването „Бизнес старт“ с по Bloomberg TV Bulgaria.

Една от функциите на приложението СмартТест, която намалява възможността за преписване, е разработването на различен тест за всеки ученик. Другото, което много улеснява учителите, е стриктният режим, който не позволява да сменят екрана, докато решават тест. Допълнително предимство също така е, че учениците не могат да правят екранни снимки на телефона, за да ги разпращат и на други класове.

С помощта на изкуствения интелект учителите имат възможността да създават тестове. Една от основните цели е да се спести възможно най-много време на учителите от разработване на тестове и проверяване. Чрез AI могат автоматично да генерират тест спрямо конкретно зададена тема или урок, обясни Попов.

Предимството на приложението пред ChatGPT е, че чрез платформата СмартТест генерираният изпит може директно да се използва – да се принтира или дава онлайн, и да се оцени автоматично. Друга полезна функция на приложението е опцията за избор на език, на който да е тестът, като може и да създава различни типове въпроси – не само в тестова форма, отбеляза още основателят на платформата.

„Учителят може да избира в кои въпроси да вмъкне изкуствен интелект, да ги редактира, със сигурност обаче трябва да се проверяват от учителя“, потвърди Попов. 

Тестовете могат да бъдат използвани и само за упражнение, добиване и проверка на знания, без да бъдат оценявани.

Приложението все още не е добило популярност и в други държави, но един ден след пускането му взе първо място в класацията на App Store, а от вчера вече се предлага и за Google Play, каза Попов.

В много училища обаче няма възможност за провеждане на теста на компютър за всеки ученик, което не позволява на учителите да се възползват от предимствата за защита срещу преписване. Затова платформата позволява тестът да бъде решаван и от мобилни устройства, каза гостът в предаването.

Според Попов едно от най-големите предизвикателства в българското образование е масовото преписване сред ученици и именно затова приложението се фокусира върху този проблем.

Във връзка с предстоящи планове събеседникът заяви, че следващият месец подготвят пробно Национално външно оценяване (НВО) по български език за 7-и клас, което ще бъде първото НВО, оценявано автоматично от изкуствен интелект.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още