IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са перспективите за образование в най-елитните университети в САЩ?

Не става дума за изтичане на мозъци, а за развитие в чужбина, каза директорът на Американска фондация за България

17:52 | 13.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Американска фондация за България има програми, които предлагат стипендии на български ученици за университети в САЩ. Много наши стипендианти продължават образованието си в най-елитните учебни заведения. Това съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Алексей Христов, директор на организацията.

Той уточни, че стипендии се дават на носителите на медали от международни олимпиади в природни науки.

По думите му повече от 20 години продължава сътрудничество между млади хора, ученици в средните училища у нас в един от проектите на фондацията в Ученическия институт по математика и информатика – УчИМИ. Всяка година двама единадесетокласници отиват на лятна програма в Масачузетския технологичен институт до Бостън, в която работят със световно отличени учени.

„Много са примерите за големи постижения на българи в различни сектори по света. Често български студенти в САЩ се връщат да помогнат на следващото поколение у нас“, коментира приемствеността в сътрудничеството Христов.

Що се отнася до така нареченото „изтичане на мозъци“, според него то е обяснимо с това, че липсва перспектива за развитие у нас. И даде пример с българин, развил медицински стартъп и намерил място в класацията „30 под 30“ на списание Forbes.

„Не го разглеждам като изтичане на мозъци, по-скоро като развитие, като наемане на българския интелект и възможности от други по-платежоспособни компании. Каквото и да си говорим, без да омаловажавам прекрасната ни родина, тя е малко място на картата на целия свят и няма как да задържи всички тези хора, без да им предложи възможности, а няма как да им предложим възможности, каквито имат в САЩ“, посочи директорът на Американска фондация за България.

Христов обясни, че много от стипендиантите стават граждани на света, но обичат родината си и се връщат в България, за да помагат на следващото поколение състезатели у нас.

„Американска фондация за България подкрепя български училища в Ню Йорк и Бостън, където се обучават българи, преместили се в ранна възраст или потомци на българи в САЩ, като дори и родените в северноамериканската страна деца усвояват да пишат и да говорят на български“, даде още един пример за дейността на организацията директорът ѝ.

Какви са програмите на Американска фондация за България? Как се адаптират добрите примери от Америка в българското образование?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още