IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели искат приемът в университетите да е съобразен с пазара на труда

Учениците и родителите още не разбират, че изборът на професия трябва да е съобразен с потребностите на работодателите, казват от АИКБ

19:45 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Плановият прием в държавните университети трябва да бъде съобразен с нуждите на пазара на труда, а местата - с броя завършващи гимназиите, поискаха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по време на среща със зам.-министъра на образованието Мариета Георгиева. Според работодателската организация трябва да има по-голяма конкуренция за влизане в университетите и препоръчаха местата в годишните приеми да бъдат не повече от 50% от випуска на гимназиите.

Над 40% от "свръх квалифицираните" кадри с висше образование работят на работни места, които изискват по-ниски образователни и квалификационни изисквания или се вливат в редиците на безработните, посочват от АИКБ и допълват, че това води до загуба на човешки ресурс.

От асоциацията виждат подобни проблеми и по отношение на местата в професионалните гимназии - те също не са съобразени с демографските структури и допълват, че резултатите от тестовете на българските ученици стават все по-лоши.

"Налице е все още неразбиране на ученици и родители за нуждата от придобиването на професия, която да е ориентирана към бъдещите потребности на пазара на труда", заявяват още от АИКБ.

"Напълно сме съгласни, че структурата на образованието трябва да отговаря на обществения интерес и нуждите на пазара на труда. Това е наше намерение и основна цел", отчете от своя страна Мариета Георгиева. Тя коментира, че държавата ще поеме осигуровките на учениците в дуалното образование и ще бъдат облекчени процедурите за заемането на свободни места у нас от чужди граждани, завършили в български университет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още