IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антоан Шотаров: Мотивация сред младите има, но я губят бързо, защото искат бързи резултати

Как се постига добавена стойност в образованието, коментира предприемачът и преподавател в катедра „Икономикс“ на УНСС

23:41 | 30.01.24 г.
Снимка: ВУЗФ
Снимка: ВУЗФ

Мотивация сред младите има, но я губят бързо, защото искат бързи резултати. Ако човек положи усилие да ги мотивира – на тях им се занимава. Процесът е двустранен, но ключовото и за двете страни е да осъзнаят, че са си взаимно нужни. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Антоан Шотаров, предприемач и преподавател в катедра „Икономикс“ УНСС.

Според него занижените икономически резултати на компаниите от средата и края на 2023 г. се отразяват върху прогнозите и бюджетите за тази година. „В IT сферата резултатите за 2023 г. не са впечатляващи, а за 2024 г. компаниите очакват дори по-лоши“, оценява бизнессредата предприемачът и смята, че кризата, която по-рано започна в Западна Европа, вече се усеща в България.

По думите му хората трябва да осъзнаят, че изкуственият интелект „променя правилата на играта“. Той напомни, че през последните десет години пазарът на труда се промени и докато по-рано служителят можеше да изисква, да търси и променя, сега това зависи от работодателят.

„Само хората, които имат знания, могат да са спокойни за бъдещето си“, смята д-р Шотатов.

 За пример той даде годишния отчет на Goldman Sachs, в който се посочва, че над 300 милиона работни позиции до 2030 г. ще изчезнат заради изкуствения интелект, а той ще създаде позиции за едва 60 милиона – което отчита 240 милиона нетна загуба при нарастващо население.

„Това ни казва, че трябва да повишим личната си конкурентоспособност", отбеляза д-р Шотаров и препоръча преподавателите да запалят интереса на студентите.

Той разкри, че при обсъждане на темата за еврозоната със студентите става ясно, че основните минуси са свързани с емоциите, тъй като хората използват страховете на незнаещия. „Колкото повече знаят, толкова по-трудно ще е някой да ги манипулира. Затова аз се опитвам да ги науча да са критични и да гледат факти и данни“, заяви преподавателят.

Той обаче не скри притеснението си, че около 70-80% от студентите не се интересуват от случващото се по света в момента.

„Светът се променя с брутално бързи темпове. Ако на иновацията за парния двигател ѝ е отнело сто години, за да се развие, то ChatGPT има над 10 милиона ползватели само за един месец. Сега промяната не просто се случва неимоверно по-бързо, а се случва светкавично. Заради интернет глобализацията няма как да спре, прогнозира д-р Шотаров и съветва постигането на знание. – То е това, на което може да се облегнем и да потърсим в него инструментът, който може да ни отвори пътищата за напред.“

Какво е образованието в България и как се вписва в технологичната революция? Каква трябва да е визията за развитието на българската икономика? Ще успее ли Смолян да стане дигитален център? На кои силни икономически отрасли трябва да разчита страната ни?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още