IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спечели ли форинтът от национализирането на пенсионните фондове?

Форинтът може да поскъпне с 5% срещу еврото, ако правителството обърне чуждестранните активи на частните пенсионни фондове в местна валута и ценни книжа

15:40 | 22.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Ще спечели ли форинтът от национализирането на пенсионните фондове?

Унгарският форинт е най-лошо представящата се валута сред паричните единици на всички развиващи се икономики в света през последните 12 месеца, пише Bloomberg,

Според анализатори на KBC, Barclays Capital и UniCredit обаче унгарската валута може да поскъпне силно през 2011 благодарение на решението на правителството да използва средствата на частните пенсионни фондове, за да покрие с тях недостига в държавния бюджет.

Унгарският форинт, който поевтиня с 10% срещу долара и с 2,3% срещу еврото за последните 12 месеца, може да скочи с до 5% срещу еврото през 2011, ако правителството реши да конвертира инвестициите на задължителните частни пенсионни фондове от чуждестранни активи в местна валута и ценни книжа, смятат от KBC.

Задължителните частни пенсионни фондове в Унгария разполагат с около 3 млрд. долара, инвестирани в чужди активи, които могат да конвертират в местни активи, посочват от Barclays, като допълват, че това ще има позитивен ефект върху местната валута.

Унгария стана първата страна от Европейския съюз, която получи спасителна финансова помощ от МВФ през 2008 г. Правителството планира да намали своя бюджетен дефицит до под 3% от БВП през 2011 г., за да отговори на изискванията на ЕС.

Унгарският форинт поскъпва най-силно сред валутите на развиващите се икономики днес, като напредва с 0,8% срещу долара и с 0,3% срещу еврото до 273,27 форинта за евро.

Правителството на Унгария съобщи, че ще насърчава лицата, осигурени в частни пенсионни фондове, да прехвърлят своите спестявания към държавната система. Частните фондове са „спекуланти", които рискуват инвестирания капитал и налагат на клиентите прекалено високи такси, заяви говорителят на министър-председател Виктор Орбан в средата на този месец.

Разрушаването на системата на частни пенсионни фондове обаче може да създаде още по-голяма дупка в бюджета на по-късен етап, смятат от Barclays.

Унгария следва примера на Аржентина, която през 2001 конфискува около 3,2 млрд. долара от частните пенсионни фондове точно преди да спре обслужването на държавния си дълг. Правителството на Аржентина реши да национализира пенсионната индустрия за 24 млрд. долара преди две години, за да компенсира падащите данъчни приходи.

През октомври в България правителството реши да прехвърли около 20%, или 100 млн. лв., от средствата в професионалните пенсионни фондове (ППФ) под държавен контрол, а Полша е другата страна, за която се очаква подобен ход.

Частните пенсионни фондове в Унгария разполагат с общо 3 трлн. форинта (14,5 млрд. долара), по данни на Stabilitas Penztarszovetseg. Чуждестранните активи са с дял до 20% и тяхното едновременно обръщане в местна валута и активи може да повиши курса на форинта, прогнозират от Barclays.

Според анализатори чуждестранните активи могат да се използват от държавата, за да намали своя дълг чрез обратното изкупуване на унгарски ДЦК.

Правителството изготви проектобюджета за 2011 г. с план да изтегли 530 млрд. форинта от активите на пенсионните фондове, което ще намали бюджетния дефицит, съобщиха от икономическото министерство в началото на този месец.

Унгария, която е най-задлъжнялата страна от ЕС, има чуждестранен дълг за 4,3 млрд. евро, изтичащ през 2011 г., по данни на централната банка. Сумата му ще расте всяка година до 2014 г., когато ще достигне 6,4 млрд. евро.

По-рано през тази година Унгария въведе „кризисни данъци“ за телекомуникационните компании, търговците на дребно, енергийните компании и банките, с които да генерира допълнителни приходи за бюджета. Унгария е страната с най-голям публичен дълг в Централна и Източна Европа размер на 83% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
forexar
преди 13 години
Комунизмът се завръща !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
SEBULBA
преди 13 години
Ще спечели... ....нули отзаде:"Ако се притеснявате за инфлацията, трябва да знаете, че трудно може да бъде подобрено постижението на Унгария от около 1946 г., когато страната издава банкнотата с най-голяма деноминация в света или 100 млн. млрд. пенго.Точно така: 100 000 000 000 000 000 000 пенго.Стойността й е била около 20 щатски цента"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
no-credit
преди 13 години
А това направо уби всичко детско и наивно в мен:----------------------------------------Частните фондове са спекуланти', които рискуват инвестирания капитал и налагат на клиентите прекалено високи такси, заяви говорителят на министър-председател Виктор Орбан в средата на този месец.----------------------------------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
no-credit
преди 13 години
Абе за каква национализация на пенсионни фондове говорят? Да не се върнал комунизма в Унгария? Доколкото помня, последните избори бяха изгубени от социалистите (и съответно спечелени от десните (каквото и да значи това))? Ами в Полша... и там ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още