IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Немските компании се радват на рекордно добър бизнес климат в страната

Подемът в немската икономика направи изключително добри условията за правене на бизнес в страната, сочи последното проучване на института Ifo

12:24 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Немските компании се радват на рекордно добър бизнес климат в страната

Бизнес климатът в германската индустрия и търговия се подобри неочаквано през февруари, и то за девети пореден месец, като надмина предишните си рекордно добри нива, отбелязани през януари.

Това показа ежемесечното проучване на Мюнхенския изследователски институт Ifo, което потвърди за пореден път подема в немската икономика.

Според резултатите германските компании оценяват условията за правене на бизнес в страната като изключително добри. В резултат на това индексът на Ifo за бизнес средата се повишава за девети пореден месец, като отбелязва нова рекордно висока стойност от 111,2 пункта през февруари спрямо 110,3 пункта за януари.

Освен това очакванията на компаниите за бизнес перспективите пред германската икономика през следващите шест месеца стават още по-благоприятни.

Индексът на бизнес климата на Ifo се повиши значително през миналата година, когато немската икономика постигна рекордни за последните 20 години темпове на ръст от 3,5 на сто. Икономистите очакваха показателят да остане без промяна през февруари на ниво от 110,3 пункта.

Икономическият барометър е сред най-важните показатели за изгледите пред немската икономика, която е източник на около 19% от брутния вътрешен продукт на ЕС и е четвърта по големина в света след САЩ, Китай и Япония.

Благодарение на силния импулс от увеличения износ компаниите от производствения сектор предвиждат увеличение на числеността на своя персонал. Единствено в сектора на търговията бизнес климатът се охлажда леко.

По-рано днес данни на пазарния институт Markit показаха, че частният сектор в еврозоната, включващ компаниите от производството и сектора на услугите, е нараснал с най-бързите си темпове за последните повече от четири години.

За това засвидетелства съставният индекс на бизнес активността в частния сектор, който се повиши до 58,4 пункта в сравнение с 57 пункта за януари. Стойността му е най-високата от средата на 2006 и надмина пазарните очаквания.

По-подробните данни на Markit показаха, че фабричният сектор в двете най-големи европейски икономики - Германия и Франция, продължава да расте с бързи темпове. В същото време обаче секторът на услугите в Германия се свива неочаквано през февруари.

Въпреки добрите данни за бизнес климата в Германия и в частния сектор на еврозоната като цяло еврото губи 0,1% срещу долара в днешната валутна сесия. Към 12:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3672 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още