fallback

Швейцария готова да интервенира отново при евентуално поскъпване на франка

Според управителя на централната банка на страната през втората половина на годината се очаква икономиката да забави темп, а безработицата да се повиши

11:29 | 05.08.11 г.

Управителят на швейцарската централна банка Филип Хилдебранд. Снимка: Ройтерс

Управителят на швейцарската централна банка Филип Хилдебранд няма да приеме по-нататъшно поскъпване на франка, без да предприеме съответните действия, съобщи швейцарски вестник, като се позова на негови изявления, предаде Ройтерс.

„Няма да приемем по-нататъшно повишаване на стойността на франка, без да се намесим“, е заявил Хилдебранд в интервю за вестник Neue Zürcher Zeitung.

В сряда банката обяви рязко понижаване на основния лихвен процент до „максимално близки нива до нулата“ и посочи, че ще увеличи значително предлагането на франкове на валутните пазари през следващите няколко дни.

Хилдебранд твърди, че централната банка не изключва нито един вариант за действие и е готова да предприеме допълнителни мерки, ако това е необходимо.

Заради ниския дълг на Швейцария се гледа като на сигурно убежище от ескалиращата дългова криза в еврозоната и опасенията за американската икономика, а през последните няколко месеца франкът напредна с 18% спрямо еврото и с 22% спрямо долара.

Швейцарските износители призоваха централната банка и правителството да предприемат действия срещу бързото покачване на курса на валутата, макар че банката бе критикувана и за тежките загуби, които претърпя при интервенциите през 2009 и 2010 г.

Хилдебранд смята, че силният франк оказва изключително висок антиифлационен ефект и предизвиква риск от излагане на икономиката на опасност.

„Очакваме подчертано отслабване на икономиката през втората половина на годината. Ръстът може да се забави значително и положението на пазара на работна ръка може да се влоши“, подчерта той.

По думите му безработицата в Швейцария е останала ниска за продължителен период, но това може да се промени през следващите тримесечия, особено при очаквания спад в износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
fallback