IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ нарасна над очакванията през ноември, а вносът се понижи

Данните за търговския баланс са положителна изненада, което дава надежди, че спадът на БВП в края на годината е бил относително малък, смята анализатор

11:45 | 09.01.12 г.
Германският износ нарасна над очакванията през ноември, а вносът се понижи

Износът на Германия нарасна с 2,5% през ноември на месечна база, достигайки 94,9 млрд. евро, съобщиха от германската Служба за федерална статистика, цитирани от ВВС.

Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 0,7%, което сочи, че най-голямата европейска икономика може да се представи по-добре от прогнозите през четвъртото тримесечие.

Вносът пък е намалял с 0,4% на месечна база, като очакванията бяха за ръст. На годишна база ръстът на износа е с 8,3%, а на вноса – с 6,7%.

Вследствие на това търговският излишък на Германия през ноември се е разширил до 15,1 млрд. евро от 12,5 млрд. евро през октомври, като последният показател бе ревизиран спрямо предварително обявените 12,6 млрд. евро.

Според Юрген Михелс от Citigroup последните данни за търговския баланс на Германия са „положителна изненада“. „Това увеличава надеждите, че спадът в брутния вътрешен продукт в края на годината е бил относително малък“, смята той.

Данните за индустриалните поръчки, обявени в петък обаче показаха най-голям спад за последните почти 3 години от 4,8% на месечна база заради забавянето на търсенето от чужбина.

„Ако погледнете положението при поръчките, износът би трябвало да се окаже по-слаб през следващите месеци. Можете да очаквате увеличение през 2012 г., но в по-малка степен, отколкото през миналата година“, добави Михелс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още