IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в еврозоната остава свит за седми пореден месец

Все по-вероятно става изпадането на региона в рецесия, след като новите поръчки продължават да намаляват, сочи изследване на института Markit

13:15 | 01.03.12 г.
Производственият сектор в еврозоната остава свит за седми пореден месец

Производственият сектор в еврозоната остава свит за 7-ми пореден месец през февруари, като предприятията в държавите от региона, намиращи се в тежко положение, са изправени пред някои от най-тежките условия в историята въобще, стана ясно от изследване на института Markit, цитирано от Ройтерс.

Все по-вероятно става изпадането на еврозоната в рецесия, след като новите поръчки продължават да намаляват, а натрупаните запаси се изчерпват дори в най-стабилната икономика в региона – Германия.

Индексът на бизнес активността в еврозоната на Markit е нараснал до 49,0 пункта от 48,8 пункта през януари, но от юли остава под нивото от 50%, разделящо ръста от спада.

„Остава доста несигурно дали еврозоната ще изпадне в рецесия през първото тримесечие. Периферията остава основно притеснение“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в института.

Бизнес активността в Гърция се е свила с най-бързото си темпо за последните най-малко 30 години, след като страната предприе нова вълна от съкращения в замяна на обещаната спасителна финансова помощ, а индексът е паднал до нерегистрирано до момента дъно.

В Испания, където правителството също се мъчи да намали публичния дефицит, предприятията са съкратили работни места с най-бързото темпо за последните 2 години, влошавайки перспективите за заетостта в държава, където вече повече от един на петима души е без работа.

Данните за Германия показаха, че производственият сектор регистрира минимален ръст, а новите поръчки намаляват за 8-ми пореден месец.

Във Франция индексът остава закован на 50,0 пункта, докато производственият сектор в Италия се е свил за 7-ми пореден месец.

Индексът на новите поръчки се е понижил до 50,3 пункта през февруари спрямо 50,4 пункта през януари. „Новите поръчки продължават да намаляват, което означава, че компаниите в голямата си част запазват неохотата си за разширяване на капацитета и наемането на нови работници, като често предпочитат вместо това да понижат разходите и да се подготвят за предстоящите тежки времена“, смята Уилямсън.

Данните показват още, че въпреки сериозния ръст на входящата производствена инфлация фирмите са повишили съвсем минимално продажните цени на продукцията си.

Европейската комисия очаква производството в еврозоната да се свие с 0,3% през 2012 г., като това би била втора рецесия в сектора в региона само за последните 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още