IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в еврозоната с ръст след 4-месечен застой

Във Великобритания увеличението е най-голямо от 10 месеца

13:46 | 03.02.12 г.
Секторът на услугите в еврозоната с ръст след 4-месечен застой

Секторът на услугите в еврозоната през януари се разшири за първи път от 4 месеца, макар че бизнес активността в Испания и Италия продължи да се понижава, съобщи ВВС, като се позова на данни на института Markit.

Индексът на Markit за бизнес активността в сектора на услугите достигна 50,4 пункта през януари при 48,8 пункта през декември, като 50 пункта са границата между ръста и спада.

Данните излизат след тези за производството, където също има увеличение на месечна база до 48,8 пункта при 46,9 пункта през декември, макар показателят все още да не е излязъл на положителна територия.

От института обявиха, че изследването сочи, че рецесията може да бъде избегната.

„Окончателните данни за бизнес активността в еврозоната сочат, че условията за бизнес се стабилизират след спада, регистриран през последните 4 месеца на миналата година и че регионът може да избегне завръщането към рецесия“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Индексът за услугите, строителството и производството на института е нараснал през януари до 50,4 пункта от 48,3 пункта през декември.

Проучването на Markit е установило и увеличаваща се разлика между по-силните икономики от еврозоната, например Германия, и по-слабите като Испания. В Германия ръстът е най-бързият за последните 7 месеца, във Франция – за последните 5, докато в Испания, Италия и Ирландия спадът продължава, макар и със забавено темпо при Испания и Италия.

„Доверието може и да е нараснало, но остава много ниско за историческите стандарти на изследването, което е свързано с факта, че нивото на стартиращия нов бизнес в сектора продължава да намалява и че често трябва да бъдат предлагани по-ниски цени, за да се реализират продажби, което се отразява неблагоприятно на нормата на печалба“, каза Уилямсън.

„Дълговата криза в региона също остава неразрешена и всякакви пречки при настоящите преговори могат лесно да доведат до нов спад на доверието“, добави той.

Междувременно от друго съобщение на Markit стана ясно, че бизнес активността в британския сектор на услугите през януари  нараснала с най-бързото си темпо от  март 2011 г.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите на института  е достигнал 56,0 пункта от 54,0 пункта през декември.

От Markit съобщиха и за рекорден месечен ръст на бизнес оптимизма в страната, откакто са започнали провеждането на изследвания преди 15 години.

Данните би трябвало да понижат опасенията от нова рецесия след свиването на британската икономика в края на миналата година.

Ръстът в стартирането на нов бизнес в сектора пък е довел до увеличаване на заетостта с най-бързо темпо от март 2008 г.

„Всичко сочи към решително възстановяване на икономическия ръст във Великобритания през януари“, смята Уилямсън.

„Завръщането към рецесия сега изглежда все по-невероятно. Икономиката спокойно може да се разшири през първото тримесечие с приблизителното ниво на тенденцията от 2-2,5% годишно, ако бизнес средата се запази в същото състояние през следващите 2 месеца“, добави той.

Днешните данни излязоха след тези за производството, които показаха завръщане към ръст през януари, а общата бизнес активност достигна най-високото си ниво от 8 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още