IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на бизнес активността в еврозоната забавя темп

Подиндексите за заетостта и услугите показват подобрение, но усещането за "Европа на две скорости" се задълбочава

13:22 | 04.01.12 г.
Спадът на бизнес активността в еврозоната забавя темп

Спадът в частния сектор на еврозоната е забавил леко темп в навечерието на новата година благодарение на обрат на тенденцията в Германия, макар че регионът продължава по пътя към рецесията, показва изследване на бизнес активността на института Markit, цитирано от Ройтерс.

Последната серия от данни за индекси на бизнес активността предполага рязко свиване през четвъртото тримесечие на 2011 г.

Съставния индекс на бизнес активността в еврозоната на Markit през декември е нараснал до 48,3 пункта от коригираните до 47 пункта данни за ноември спрямо предварително обявените 47,9 пункта. Въпреки подобрението индексът остава за четвърти пореден месец под границата от 50 пункта, разделяща ръста от спада.

От института предупреждават за задълбочаващо се разделение между по-силните европейски икономики като Германия и Франция и тези на Италия и Испания, които изглежда ще преживеят рязко свиване на икономиката.

„Нарастването на бизнес активността в еврозоната през декември дава малък принос за премахване на страховете от връщане на региона към рецесия“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. „Въпреки благоприятния обрат, през четвъртото тримесечие се наблюдава най-бързото свиване от пролетта на 2009 г., а индикаторите за бъдещето сочат, че е възможен допълнителен спад през първото тримесечие на 2012 г.“, добави той.

От института за коригирали в посока на понижение подиндекса за заетостта за декември до 50,4 пункта от предварителните данни от 50,9 пункта, но все пак това означава ръст спрямо показателя от 50,1 пункта през ноември.

Подиндексът на услугите също регистрира подобрение до 48,8 пункта от 47,5 пункта спрямо ноември, като при това е повишен спрямо предварителните данни за 48,3 пункта.

Изследването предполага тежка борба за периферните държави от еврозоната при по-добра съдба за страните от нейното ядро.

„Междувременно Франция показва признаци на стабилизиране след опасенията за навлизане в рецесия, наблюдавани през октомври, което показва известна устойчивост на фона на дълговата криза в региона“, посочва Уилямсън.

„Секторът на услугите в Германия обаче се доказва като най-устойчив, като нарасналото вътрешно търсене - и от потребителите, и от бизнеса - помага ръстът в сектора да достигне 5-месечен връх“, добави той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още