IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ

Частният сектор е разкрил по-малко нови работни места през април от очакванията

18:30 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръст на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица са нараснали с 10 000 до сезонно изгладените 383 000, сочат данни на американското министерство на труда, цитирани от Ройтерс.

Молбите за предходната седмица пък бяха коригирани с 3 000 в посока на повишение спрямо първоначално обявените 370 000.

Това е седма от последните 8 седмици, в която новите молби за помощи за безработни регистрират ръст.

Друго съобщение на министерството показа, че броят на планираните уволнения в американските фирми през май е нараснал до 8-месечен връх, след като производителят на компютри Hewlett-Packard обяви, че ще съкрати около 8% от работната си сила.

Работодателите са обявили 61 887 съкращения на работни места през май, което е ръст от 52,6% спрямо 40 559 уволнени през април, сочат данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas Inc. Компютърната индустрия е с „принос“ от 27 754 от планираните съкращения, или около 45% от всички.

„Тези данни навяват все по-голямо разочарование... и наистина предполагат, че импулсът на пазара на труда в момента е застинал“, заяви Шон Инкримоуна, икономист във 4cast в Ню Йорк.

Междувременно компанията Automatic Data Processing Inc. публикува свое изследване, от което става ясно, че ръстът на разкритите работни места в частния сектор в САЩ едва се е ускорил през април.

Частните работодатели са създали 133 000 нови работни места, посочват от компанията. Данните останаха под прогнозите на анализаторите за 148 000 новоразкрити работни места.

Съобщението предхожда очакваният с внимание утрешен доклад на американското правителство за заетостта през май.

Между декември и февруари създаването на нови работни места се ускоряваше, тъй като икономиката получи подкрепа от необичайно топлото време през зимния период.

„В това число може да се крие известно отражение от зимния период, но мисля, че по принцип то потвърждава и подсилва мнението, че е налице рязко намаляване на скоростта на ръст при заетостта през пролетните месеци“, заяви за CNBC Джоуъл Пракън, председател на борда на директорите на Macroeconomic Advisors.

„То не е особено изненадващо, като се има предвид слабостта, наблюдавана при макроикономическите данни напоследък, но определено е разочароващо и е доста по-слабо от онова, от което се нуждаем, за да видим постоянно понижаване на нивото на безработица“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още