IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Безработицата в САЩ е структурна, а не циклична

Проблемът според инвестиционния мениджър произтича от новите технологии и недостатъчните програми за преквалификация на служителите

18:36 | 04.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бил Грос: Безработицата в САЩ е структурна, а не циклична

Бил Грос, съосновател и инвестиционен директор на Pacific Investment Management Co., която управлява най-големия облигационен портфейл в света, заяви, че безработицата в САЩ е структурна, а не циклична – проблем произтичащ от новите технологии и недостатъчните програми за преквалификация на служителите, пише Bloomberg.

„Унищожаването на работни места е структурно“, казва Грос. Публикуваните днес данни за заетостта отразяват „неспособността на щатската икономика да създава работни места“, допълва той.

През април работодателите в САЩ са наели 115 хил. нови служители. Резултатът е най-слабият за последните 6 месеца и изненада неприятно анализаторите, разкриха данни на министерството на труда във Вашингтон.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха, че новонаетите служители ще достигнат 160 хил. Все пак безработицата в страната спадна до 8,1% - най-ниското за последните 3 години ниво.

Грос посочва, че в опит да съживи икономическия растеж правителството е изчерпало традиционните си фискални и монетарни козове. „Сега те трябва да се огледат другаде“, казва той.

Вашингтон трябва да промени търговската и валутната си политика, подобно на Бразилия, Китай и Европа, препоръчва Грос. Според него евентуална девалвация на долара ще повиши конкурентоспособността на щатските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
При условия с НЕПРИГОДНО за долар американско финансово управление е невъзможно полезно решение на проблема за безработица, защото:1. В САЩ се развиват диспропорции.2. Колкото повече хората се трудят и създават по-голяма добавена стойност толкова повече се разрастват тези диспропорции.3. Уголемените диспропорции създават трудности и криза.4. Колкото по-силна е кризата толкова повече е безработицата.5. Властите прилагат мерки за нови работни места и увеличават реализиране на добавена стойност, която допълнително уголемява диспропорции, които завишават нивото на кризата.6. Продължението на процеса е логично, колкото кризата се повишава - толкова и безработицата расте.7. Властите продължават да прилагат мерки и (отново) се увеличава добавена стойност, която още уголемява диспропорции, които завишават обхвата на кризата.8. Кръгооборотът на процеса доказва, че при условия с НЕПРИГОДНО за долар американско управление - проблемът с безработицата няма полезно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
aqva_nuda
преди 12 години
Сериозно ли с печатане на долари няма да стане??? Че нали това ни учат и нас да правим. Сега се оказва, че само да принтираш не можело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още