IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските ДЦК са „junk”, a доларът е на път да колабира

Единствената причина, поради която САЩ са в състояние да плащат лихвите по дълговете си е фактът, че самите дългове никога не се изплащат, коментира анализатор

19:19 | 02.05.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатските ДЦК са „junk”, a доларът е на път да колабира

Доларът и облигационният пазар в САЩ са на път да колабират, тъй като Федералният резерв (Фед) губи способността си да управлява дълговете на страната чрез „изкуствено ниските“ лихвени проценти, смята Питър Шиф, изпълнителен директор на Euro Pacific Capital, цитиран от CNBC.

„Моето мнение е, че щатските ДЦК са „junk” (облигации с неинвестиционен рейтинг)“, казва Шиф. „Единствената причина, поради която щатското правителство е в състояние да плаща лихвите по дълговете си и забележете, „да плаща“ в кавички, е защото ние никога не изплащаме самите дългове. Ние взимаме нови заеми и се правим че плащаме, но единствената причина, поради която тази схема работи са изкуствено ниските лихвени проценти на Фед“.

Фед поддържа ниски лихви по 10-годишните щатски ДЦК чрез програмите за изкупуване на облигации (QE). Това обаче в крайна сметка ще доведе до „колапс“ на американската икономика, коментира Шиф.

„За съжаление ще станем свидетели на повече програми за вливане на ликвидност, отколкото са сериите „Роки“ (легендарният боксьорски персонаж, изигран от Силвестър Сталоун в шест филма). В момента в който QE програмите приключат, всичко ще колабира“, допълва той.

Коментарите на Шиф са направени, след като двама официални представители на Фед предупредиха във вторник, че не е изключено към края на годината САЩ да се окажат на ръба на „фискална пропаст“ в случай, че правителството се опита едновременно да увеличи данъците и да ограничи бюджетните разходи.

В същия ден Бил Грос, изпълнителният директор на Pimco, най-големия облигационен фонд в света, заяви, че ако САЩ не подобрят фискалната си позиция, ще изгубят първокласния си „AAA“ кредитен рейтинг.

„Не става въпрос единствено за 15-те трлн. долара висящи дългове“, казва Грос. „Става въпрос за вероятно 3 или 4 пъти по-голяма сума, като нетна настояща стойност, ако прибавим здравните програми Medicare и Medicaid и системата за социално осигуряване“.

„Така че, ако САЩ не вземат мерки за понижаване на структурния си дефицит, който Бюджетната комисия към Конгреса и Международният валутен фонд (МВФ) определят като 6, 7 или 8 процентни пункта над този на която и да е друга страна, освен Япония и Великобритания, ние ще сме все по-близко до „АА“ рейтинговите нива“, допълва той.

Шиф прогнозира слаб долар, който ще доведе до инфлация при суровините и горивата. Това евентуално би накарало Фед да повиши лихвените проценти.

„Фед обаче няма да го направи. Фед знае, че единственото нещо, което подкрепя разнебитената щатска икономика са нулевите лихвени проценти и вливането на ликвидност. Според мен, когато пазарът осъзнае това, ще окаже дори още по-голям натиск върху долара“, казва той.

Шиф е известна „мечка“, който през 2008 г. прогнозира, че доларът ще колабира на фона на хиперинфлация. Това не се случи и до края на 2009 г. доларът поскъпна спрямо повечето основни валути.

Андрю Икономус, директор стратегии на JPMorgan Asset Management заяви, че като задържа цената на кредитирането и насърчава банките да отпускат повече заеми, Фед се опитва „да купи време“.

„Аз не съм адвокат на Фед, но в края на краищата председателят на централната банка Бернанке прави единственото нещо, което може, и това е да купува време“, казва Икономус.

„Това от своя страна ни дава възможност да се справим с тези структурни проблеми, за които се притесняват "мечките". Тази политика позволява на корпорациите и домакинствата да продължат да понижават дълговата тежест и рисковете в балансите си“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Дори тук спомнят зя този, вече прожектиран филм http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%8A%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%A3%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%82_1929 и втора прожекция ще е трудна мисля......Хората имат памет все пак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
Иван Митев
преди 11 години
Държавният дълг на САЩ е резултат от непригодно за долар американско финансово управление.Ако САЩ бяха с годно за американски долар финансово управление САЩ ще са без държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
sashev
преди 11 години
Всъщност Бернанке много добре знае какво прави, какви са краткосрочните ефекти и средносрочните и дългосрочни последици. Ще спомена само, че от всички икономисти той е най-добре запознат със ефектите на икономическите кризи и голямата депресия. Програмите, които прилага ФЕД са много по-сложни от това, което пристига до нас като информация. Почти всички централни банки се учат от действията на Бернанке и затова ЕЦБ, ако Ви е направило впечатление, действа с известно закъснение. Ролята на ФЕД в момента е на кредитор от последна инстанция, а чрез програми за изкупуване на ипотечни облигации се превръща и в инвеститор от последна инстанция. Това се прави само в определени случаи и то много прецизно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
meto76
преди 11 години
Шиф е известен с мечите си прогнози, като още през 2008 прогнозира, че доларът ще се срине, в условията на хиперинфлация. Това досега не е станало, а от края на 2009 валутата поскъпва срещу всички основни валути.http://***.spekulanti.com/analizi-mnenie/22820-shif_shtatskiiat_dulg_za_men_e_boklukВ този сайт освен да дават мнението на неудачници, псевдо ***-изатори друго не могат!Заради това все по-малко го четат.Няма по-силна икономика в момента от американската.Пак ще останат някой хора изненадани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
supertrader
преди 11 години
който обезцени пръв печели , те са *** и идните и другите са ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Точно така е, абсолютно си прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Бих заложил на еврото, гадните американци винаги излизат сухи от водата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Все някой ще колабира - или долара или еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
никога няма да колабира, за съжаление. просто това, което направят дори световна война, след това ще бъде записано като правилно в историята. Както и решението което реши проблема през голямата депресия - то всъщност го отложи за сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още