IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Икономиката на САЩ нараства със скромен до умерен темп

Производството и секторът на услугите продължават да набират скорост, но активността в сектора на имотите е изключително ниска, сочи месечният доклад на банката

11:14 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв обяви на САЩ, че през последния месец икономиката на страната е продължила да нараства във всичките 12 икономически региона на страната, съобщава Bloomberg.

В месечния доклад на централната банка (Бежовата книга) се посочва, че производството и секторът на услугите продължават да набират скорост, въпреки високите цени на горивата.

Активността в сектора на имотите обаче е била изключително ниска, макар и с леки признаци на съживяване.

„За периода от средата на февруари до края на март икономическите условия в САЩ продължават да се подобряват със скромен до умерен темп“, се посочва в доклада, публикуван две седмици преди редовната среща на Федералния комитет за открития пазар (FOMC) – съветът, който определя паричната политика на централната банка.

„Наемането на нови служители е останало стабилно или се е ускорило умерено в много региони“, се казва още в доклада.

Миналия месец председателят на Фед Бен Бернанке обяви, че по нататъшното „чувствително“ съвземане на пазара на труда ще зависи от ускоряването на икономическия растеж.

„Последният спад на безработицата вероятно отразява промяна в тенденцията на необичайно високи нива на уволнения от края на 2008 г. и 2009 г.“, посочва Бернанке.

Докладът е поредният индикатор, че централната банка вероятно няма да стартира нова програма за изкупуване на облигации, казва Крис Рупки, главен икономист на Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Щатската икономика, която нарасна с 3% през последните 3 месеца на миналата година, вероятно ще постигне ръст от 2,2% през 2012 г. и 2,4% през 2013 г., прогнозират икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още