IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата през април е 11,4%

Агенцията по заетостта отчита лек спад на показателя, в осем области на страната броят на безработните нараства

12:25 | 10.05.12 г.
Безработицата през април е 11,4%

Равнището на безработица през април е 11,4%, или с 0,1 процентен пункт по-ниско от март, съобщават от агенцията по заетостта.

В осем области на страната нивото на безработица нараства, в четири области равнището й остава непроменено, а в шестнадесет се отчита спад на безработните.

На работа през април са постъпили общо 24 хиляди безработни, или с 5 хиляди повече спрямо предходния месец.

Нарастването се дължи на по-големия брой хора, постъпили на работа чрез бюрата по труда, и на ръста при намерилите работа по оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“, както и по насърчителните мерки на социалното министерство. 

По програмата за човешките ресурси са постъпили 6 хиляди души, което е двойно повече спрямо март, а по насърчителните мерки на държавата работа са започнали близо 900 души, или с пет пъти повече от март.

С посредничеството на бюрата по труда през април заетост е осигурена на над 20 хиляди души при 15 хиляди през миналия месец. През април се отчита намаление на регистрираните безработни в бюрата по труда с около 3 хиляди души, като общият им брой през месеца е 373 хиляди.

На първичния трудов пазар са заявени близо 14 хиляди работни места за сезонна заетост, като частният сектор е заявил 10 хиляди от тях. Най-много свободни работни места през април са заявени от преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още