fallback

Китайската централна банка наля рекордни средства във финансовата система

Действията са необходими за посрещане на голямото търсене на средства в брой преди едноседмичните празници в началото на следващия месец, коментира трейдър

12:55 | 25.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Китайската централна банка осигури нови 290 млрд. юана за финансовата система, използвайки обратни репо операции, опитвайки се да преодолее липсата на средства в брой в подготовката за предстоящия едноседмичен празник, съобщи Bloomberg.

190 млрд. юана са осигурени чрез 4-седмични обратни репо сделки, а останалите 100 млрд. - чрез 2-седмични, отбелязва трейдър в първичен дилър, който има право да участва в аукционите.

Общата сума е най-високата в рамките на един ден, откакто в Bloomberg са започнали да водят статистика през 2008 г.

„Рекордното количество по обратните репо-сделки е необходимо за посрещането на търсенето на средства в брой преди края на тримесечието и празниците“, заяви Лю Дзюню, анализатор за облигационния пазар във филиала на China Merchants Bank Co. в Шънджън.

„Тъй като централната банка предприе осигуряването на средствата чрез обратни репо сделки, не е вероятно да понижи изискванията за банковите резерви през този месец“, добави той.

Финансовите пазари в Китай ще бъдат затворени от 1 до 5 октомври за честване на националния празник и есенната ваканция.

Централната банка запази лихвите по 4-седмичните и 2-седмичните обратни репо сделки без промяна на нива от съответно 3,6% и 3,45% годишно, посочи трейдърът.

Според негов колега по време на търга китайските финасови власти са предложили на търговските банки и 40 млрд. юана от 6-месечни съкровищни депозити от името на министерството на финансите при доходност от 4,32%. За сравнение вчерашният 6-месечен междубанков лихвен процент в Шанхай бе 4,09%.

Централната банка през май понижи обема на резервите, които трябва да бъдат заделяни от кредитните институции, до 20%, като това бе второ понижение за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
fallback