IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Китай се ускори през август на годишна база

Индустриалното производство и вносът са намалели, докато ръстът на износа се забавя

12:52 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Потребителската инфлация в Китай се ускори през август на годишна база

В Китай потребителската инфлация се ускори през август спрямо юли на годишна база, докато ръстът на  индустриалното производство е продължил да се забавя, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на статистическото бюро на страната.

Данните ще поставят в затруднение властите в Китай в желанието им да контролират потребителската инфлация и едновременно да осигурят повече средства за стимулиране на забавящата се икономика, смятат анализатори.

Инфлацията през август се е ускорила до 2% за последните 12 месеца при 1,8% през юли. Цените на хранителните стоки, повишили се с 3,4% на годишна база, са с тежест от около една трета при изчислението на потребителската инфлация, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Индустриалното производство през август пък е нараснало с най-бавното темпо от над 3 години. Ръстът е от 8,9% на годишна база, като през юли бе 9,2%. Очаквания на анализатори, анкетирани от Wall Street Journal и Bloomberg, бяха за увеличение с 9%.

Междувременно китайските митнически служби, цитирани от ВВС, съобщиха, че износът на страната през август е нараснал под прогнозите, а вносът е намалял.

На годишна база ръстът при износа е от 2,7%, тъй като световното търсене остава потиснато. Вносът се е понижил с 2,6% на годишна база, което показва спад в местното потребление.

Китай се опитва да стимулира вътрешното търсене в опит да постигне нов баланс в икономическия си растеж и да компенсира забавящото се търсене за своя износ. Анализатори обаче подчертават, че спадът във вноса показва липсата на достатъчно бърз ръст на вътрешното потребление.

„Изненадващият спад при вноса е доста необичаен. Това е тревожен сигнал за правителството“, заяви Джан Джъуей, главен икономист за Китай в хонконския филиал на японската банка Nomura. „Вече получихме всички данни за август и е ясно, че натискът в посока на забавяне нараства“, добави той.

Според президента на страната Ху Дзинтао забавянето на износа се отразява тежко върху икономиката на страната.

На срещата на високо равнище на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество той заяви, че правителството ще работи в подкрепа на вътрешното търсене и ще се опита да постигне по-балансиран икономически растеж.

Китайският президент обеща, че правителството ще се съсредоточи върху подкрепата за „комплексен растеж“, за да подобри живота на хората. „Имаме тежката задача да създадем работни места за хората, които се включват сега в работната сила“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още