IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският премиер предупреди, че икономическият ръст в страната е под натиск

Думите му се тълкуват като сигнал за стимулиращи мерки, като намаляването на банковите резерви е по-вероятно от свалянето на основната лихва

10:27 | 16.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайският премиер предупреди, че икономическият ръст в страната е под натиск

Китайският премиер Уън Дзябао предупреди, че икономиката на страната е поставена под натиск е че се изправя пред проблеми, които може да се задържат за известно време, съобщи ВВС.

Уън обаче посочи, че правителството ще бъде в състояние да изпълни целта си за икономически ръст въпреки тези проблеми.

По думите му забавянето на инфлацията е осигурило допълнително пространство за политиците по отношение на въвеждането на мерки за стимулиране на растежа.

Китай бе засегнат сериозно от забавянето на световното търсене за изнасяните от страната стоки и слабия ръст на вътрешното потребление.

„Разполагаме с условията и възможностите и ще осигурим изпълнението на целите за икономическо и обществено развитие през настоящата година“, цитира Уън държавната информационна агенция Синхуа.

Коментарите на китайския премиер се появяват на фона на притесненията за рязко забавяне на икономиката на страната, която е втора по големина в света. През второто тримесечие тя се разшири със 7,6% и макар това да е доста над ръста в много от развитите страни, е най-бавното темпо от 3 години.

Данни, публикувани през август, показаха рязко забавяне на ръста на износа и вноса през юли, което сочи, че и външното, и вътрешното търсене се свиват.

Икономическата обстановка в еврозоната и САЩ, двата най-големи пазара за китайските стоки, остава слаба, добавяйки притеснения, че ръстът в Китай може да се забави допълнително в краткосрочен план. Това предизвика призиви за разхлабване на монетарната политика.

Китайската централна банка вече понижи на два пъти ключови лихвени проценти от началото на юни досега и намали изискванията си за резервите на банките 3 пъти през последните няколко месеца в опит да увеличи кредитирането.

Според анализатори коментарите на Уън показват, че Пекин вероятно ще разхлаби допълнително политиката, за да подкрепи ръста.

„Продължаваме да смятаме, че понижаването на изискванията за банковите резерви е по-вероятно от понижаване на основната лихва и очакваме скорошни действия“, заяви Дариуш Ковалчик, главен икономист и стратег в хонконгския филиал на Credit Agricole CIB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още