IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на китайския ръст се отразява болезнено на местните компании

Общите проблеми са увеличаването на запасите и ръстът на запасите

17:31 | 30.07.12 г.
Забавянето на китайския ръст се отразява болезнено на местните компании

Китай е в средата на процес на дивергенция от най-неприятен тип за инвеститорите - когато икономическият ръст се забавя в относително умерено темпо, но печалбите на компаниите търпят много по-рязко свиване, пише в свой анализ британският вестник Financial Times.

Поредицата от предупреждения за печалбите през последните седмици показват, че китайските компании са били изненадани от степента, в която дори лекото забавяне на икономиката се е отразило неблагоприятно на дейността им.

Страданието е повсеместно, от телекомуникациите и авиокосмическата индустрия до продажбите на дребно и недвижимите имоти.

Анализатори посочват, че общите проблеми на компаниите са увеличаването на данъците и ръстът на запасите, като и за двата ще е необходимо време за преодоляването им. Корпоративните данъци са нараснали с 13,6% през второто тримесечие спрямо първото.

„Липсата на понижаване на финансовото бреме и ограниченото пространство за растеж на частните компании тласка Китай към положението на ръст без печалби“, пише Уей Яо, икономист в Société Générale, в бележка до клиенти.

Повечето компании ще обявят резултатите си за първата половина на годината през август, но досега изнесените данни не са добри. Печалбите в държавните предприятия – гигантите на китайската икономика – са се понижили с 11,6% през първите 6 месеца на 2012 г. на годишна база, което е най-слабото представяне от началото на финансовата криза през 2008 г.

Индустриалният сектор като въглеводородите и металите се е справил най-зле, което трябваше да се очаква, като се имат предвид усилията на правителството да свие издутия пазар на недвижими имоти.

Данни на Китайското статистическо бюро от миналата седмица сочат, че печалбите на китайските индустриални групи са се свили с 2,2% през първата половина на годината при ръст от 28,7% през същия период на 2011 г.

Държавният вестник China Securities Journal описва стоманодобивната промишленост като „главна зона на бедствието“ - над 80% от търгуваните на борсата производители на стомана вече са предупредили, че резултатите им ще бъдат по-лоши от прогнозираните.

Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още