IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки в Китай и еврозоната смъкнаха лихвите

ЕЦБ понижи основния лихвен процент до рекордно ниските 0,75%, Китай прави втора редукция в рамките на месец

14:56 | 05.07.12 г.
Централните банки в Китай и еврозоната смъкнаха лихвите

Централните банки на Англия, Китай и еврозоната показаха готовност да подкрепят икономическия растеж. След решението на Английската централна банка да вложи още 50 млрд. лири в изкупуване на облигации, Европейската централна банка смъкна основната лихва в еврозоната. Подобен ход направи и централната банка на Китай.

Лихвеният процент в еврозоната бе понижен с четвърт процентен пункт до 0,75 на сто, съобщи институцията. Това е рекордно ниска в историята на валутния съюз стойност. По-късно днес се очаква повече информацията за мотивите на централната банка, тъй като ръководителят на институцията Марио Драги ще даде пресконференция.

С днешното си решение финансовата институция иска да отвори кранчето и следователно да подкрепи икономиката на еврозоната на фона на дълговата криза и в период, когато редица страни от района са в рецесия, перспективите за останалите са мрачни.

Редица членове на управителния съвет на ЕЦБ вече бяха дали да се разбере през последните седмици, че ще банката ще направи такава стъпка и тя бе очаквана от анализаторите.

Намаляването на инфлационния натиск в еврозоната напоследък даде очаквания за понижение на лихвите, защото от ЕЦБ нямат повод да се опасяват от скок на цените, либерализирайки условията за кредитирането.

Централната банка на Китай пък понижи основните лихвени проценти в страната за втори път в рамките на месец. Освен това на банките е била дадена възможност да предоставят по-големи отстъпки в лихвите при отпускането на кредити. Всичко това се прави в опит да се стимулира икономическия растеж, пише Bloomberg.

Лихвата по едногодишните кредити от централната банка на Китай ще бъде смъкната с 31 базисни пункта до 6%, а тази по депозитите – с четвърт процентен пункт. Новите нива влизат в сила от утре.

След решението на ЕЦБ еврото пое рязко надолу, поевтинявайки до 1,2450 EUR/USD. Непосредствено преди него двойката се колебаеше около 1,25 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още